Räddningstjänsten testade SITS

De skulle varit i Dalarna för naturvårdbränning. Istället hamnade de i Mellingerum, med chans att få rycka in även i framtiden som stöd till räddningstjänsten.

En välbehövlig paus. Sofie Kilander och Johannes Jovlunden ingick i det tolv man stora teamet.

En välbehövlig paus. Sofie Kilander och Johannes Jovlunden ingick i det tolv man stora teamet.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-07-05 20:00

I gul skjorta, som avviker kraftfullt från räddningstjänsten, hemvärnet och Frivilliga automobilkårens kläder, sitter Thomas Aronsson VD på företaget SITS, Snabba insatsteam skogsbrand.

– Många gånger blir SITS kallade för skyddsavbränning, typ moteld. Det är egentligen enklaste sättet att stoppa en skogsbrand men är samtidigt sista utvägen eftersom en del skog också går till spilla vid en sådan insats. Här har inte det behovet funnits, säger han i en paus från arbetet vid den omfattande branden i Mellingerum.

Till vardags har hans team andra jobb eller går i skolan. Vid behov kallas de in, som extraresurser både nationellt och internationellt.

– Som mest har jag haft tolv man på plats här, säger Thomas Aronsson.

Två av dem är Sofie Kilander och Johannes Jovlunden från Stockholm respektive Göteborg.

– Här har vi utfört samma jobb som brandmännen, släckt, säkrat kanter och så här på slutet handlar det om eftersläckningsarbete. Det blir att gå omkring mycket och spana så elden inte tar sig. När det är så här varmt räcker sekunder för att det ska blossa upp och sprida sig snabbt.

Hur kommer det sig att SITS kallades in?

– Jag hade hört talas om dem tidigare och tog in dem för att testa om vi ska använda oss av dem i framtiden, säger räddningschef Jonas Neldemyr. Det kommer utredas, så vi kan bestämma om SITS ska bli en resurs som kan komma till nytta i Oskarshamns kommun.

Thomas Aronsson från SITS, kallades in som en viktig resurs vid skogsbranden i Mellingerum.
Thomas Aronsson från SITS, kallades in som en viktig resurs vid skogsbranden i Mellingerum.

SITS har personalresurser över hela landet med utrustning lokaliserad på flera platser så att verksamhet med kort varsel kan flyttas dit den mest behövs. Personalen består av specialutbildade skogsbrandmän med kompetens för skogsbränder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!