KD:s förstanamn laddar för en sista mandatperiod

Åke Nilsson (KD) har varit heltidspolitiker i över 20 år. Nu siktar 71-åringen på ytterligare en mandatperiod, som förmodligen blir hans sista. "Jag tror och hoppas att jag fortfarande har någonting att ge."

Åke Nilsson är KD:s toppkandidat i kommunvalet. Han valde Hagadalsparken i Hultsfred, som fick en rejäl ansiktslyftning för några år sedan, som plats för intervjun.

Åke Nilsson är KD:s toppkandidat i kommunvalet. Han valde Hagadalsparken i Hultsfred, som fick en rejäl ansiktslyftning för några år sedan, som plats för intervjun.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-09-02 21:00

När Åke Nilsson får välja plats för intervjun styr han stegen mot Hagadalsparken i Hultsfred. För några år sedan fick parken ett rejält lyft i samband med projektet Hultsfred makeover.

– Makeover var viktigt för samtliga våra mindre orter också.

Åke Nilsson har varit politiskt aktiv i drygt 30 år och heltidspolitiker sedan slutet av 1990-talet. Han är bland annat förste vice ordförande i kommunstyrelsen och styrelseordförande i Hultsfreds Bostäder.

undefined
Åke Nilsson är KD:s toppkandidat i kommunvalet. Han valde Hagadalsparken i Hultsfred, som fick en rejäl ansiktslyftning för några år sedan, som plats för intervjun.

Tidigare jobbade han inom försäkringsbranschen och som statlig byråkrat på Kungliga Tekniska Högskolan.

– Jag var byrådirektör när jag lämnade.

Du är 71 år. Var det självklart att kandidera för ytterligare en mandatperiod?

– Både och. Jag ställer alltid min plats till förfogande, och i synnerhet om det gäller att försöka få in kvinnor, som det har varit skralt med.

Att han ändå ställer upp för omval förklarar Åke Nilsson med att han samlat på sig mycket erfarenhet som han vill dela med sig av till yngre politiker.

– Det här är min sista mandatperiod, åtminstone på den här nivån.

Under de senaste fyra åren har kommunen styrts av C, KD och M. Hur tycker du att samarbetet har fungerat mellan de tre partierna?

– Mycket bra. Och även med Socialdemokraterna och Vänstern. Men inte minst inom majoriteten. Det är ett sammansvetsat gäng, vi har varit samma gäng i kommunstyrelsens arbetsutskott länge nu.

undefined
"Det här är min sista mandatperiod, åtminstone på den här nivån, säger 71-årige Åke Nilsson.

Vill du att samarbetet med C och M ska fortsätta efter valet?

– Ja, mycket gärna. Vi får gärna ha ännu större inflytande mandatmässigt, men det vill väl alla.

På riksplanet är KD beredda att regera med stöd av SD. Är du öppen för att styra kommunen med stöd av SD?

– På ett sätt kan vi säga att vi har gjort det, säger Åke Nilsson som uppger att allianspartierna hade ett "tyst stöd" av SD under Lars Rosanders (C) första mandatperiod som kommunalråd.

– Oftast om det varit några skiljaktigheter i omröstningar så har de, kanske med något undantag, röstat med majoriteten. Men vi har inget samarbete med dem.

Men du utesluter inte ett samarbete med SD?

– De får gärna stödja och vi kan kanske till och med prata oss samman i en eller annan fråga, men inte vara med och styra på det sättet.

Vad vill du förändra i kommunen om KD får fortsätta att vara med och styra kommunen?

– Det är inte så mycket jag vill förändra egentligen, utan jag vill fortsätta den utveckling som vi haft. Vi har haft oerhörd skjuts på olika saker. Alla tänker inte på det, men under de senaste mandatperioderna har det hänt oerhört mycket, säger han och nämner bland annat industrimarken på Vartaområdet och kommunens köp av Herrstorpet, där ett nytt bostadsområde ska byggas.

– Det är det största som har hänt Hultsfred vad gäller planer för nybyggnation av bostäder.

undefined
"Det är inte så mycket jag vill förändra egentligen, utan jag vill fortsätta den utveckling som vi haft", säger Åke Nilsson.

Flera privata företag planerar solcellsparker i Hultsfred, bland annat på kommunal mark. Däremot är det ont om solceller på kommunala byggnader.

– Inom Hultsfreds Bostäder ser vi över om det är möjligt när vi går fram med takomläggningar.

Varför har ni inte redan på satsat på solceller på Hultsfreds Bostäders fastigheter?

– Det kan man fråga sig. På många ställen kan vi inte räkna hem det, för det är för små ytor, säger Åke Nilsson som även hänvisar till resursbrist i bostadsbolaget.

– Det är lite knackigt. Men vi har det aktuellt nu. Det kunde kanske ha gjorts tidigare, men vi är där vi är.

Åke Nilsson

Bor: Silverdalen.

Familj: Fru, nio barn och 34 barnbarn.

Intressen: "Politik är ett stort intresse. Sedan har jag jättemånga barnbarn. Jag har sådan tur att jag har fyra av mina nio barn boendes i Silverdalen. Sedan har jag en liten jordbruksfastighet i Äspenäs utanför Kristdala."

Politiska förebilder: Thorbjörn Fälldin (C) för "hans genuina hederlighet och trovärdighet" och Alf Svensson (KD). "När han talar om medmänsklighet och den lilla människan känns det väldigt genuint och bra."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!