Personalen fick gehör: Nu blir bilarna större

Bilarna är en viktig del av arbetsmiljön för många som jobbar inom socialförvaltningen. När det nu börjar dra ihop sig till byte av leasingbilar har personalen varit med och tyckt till.

Det betyder mycket att vi slipper hämta och lämna bilarna på service, det är väldigt tidskrävande och ett stressmoment, säger Katarina Dunhage Jakobsson som varit med och utformat upphandlingen.

Det betyder mycket att vi slipper hämta och lämna bilarna på service, det är väldigt tidskrävande och ett stressmoment, säger Katarina Dunhage Jakobsson som varit med och utformat upphandlingen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-12-10 13:26

Miljö, säkerhet och kanske framförallt arbetsmiljö har stått högt på priolistan inför den här upphandlingen av nya bilar inom socialförvaltningen. Upphandlingen innebär en hel rad ska-krav. Men miljökravet är slopat i upphandlingen. Det är en ren självklarhet att bilarna ska vara miljöklassade.

I stor omfattning handlar det om biogasdrivna bilar, hela 18 stycken. 

– Alla de här biogasbilarna är av SUV-typ, säger Katarina Dunhage Jakobsson, verksamhetschef inom socialförvaltningen. De är lite större och lite högre än vanliga bilar och det blir lättare att ta sig i och ur bilarna. 

Samtidigt är det lite större bilar, som erbjuder en större säkerhet för personalen. Det blir dessutom bättre med plats för den utrustning som ska vara med.

Men framförallt betyder det en hel del för arbetsmiljön, kanske framförallt för hemtjänstens personal.

– De har många korta resor och det handlar mycket om att ta sig ur och i bilen, säger hon.

Lite högre bilar har därför stått högt på önskelistan som tagits fram i samarbete med Kommunals avdelning i Hultsfred. Det är ett gammalt önskemål från personalen, som tillbringar en stor del av arbetsdagen i bilen.

– Framförallt hemtjänsten på nätterna som kör väldigt många mil, säger Katarina Dunhage Jakobsson. Men det är svårt att säga hur mycket av arbetstiden som tillbringas i bilen.

Ett annat lyft för arbetsmiljön är att personalen kommer att slippa hämta och lämna bilen på service. Det står inskrivet i upphandlingen, att det får entreprenören sköta om.

– Det är ett stort stressmoment för oss att behöva köra till och från verkstaden, kanske i Vimmerby.

Det är en stor del av arbetsdagen som går åt. Samtidigt som det ordinarie jobbet också måste fungera.

Förutom de 16 biogasbilarna gäller upphandlingen också lika många bilar som drivs av HVO, miljödiesel. Detta eftersom infrastrukturen för biogas inte är utbyggd på alla orter ännu. Biogasmackar saknas i såväl Virserum som i Silverdalen. 

Till det kommer också ytterligare två elbilar.

Målsättningen är nu att leveransen av de nya bilarna kommer att ske i sommar. Antingen före semestern, eller strax efter.

Man kommer också att förlänga leasingavtalen för 16 av bilarna, företrädesvis större fordon, som inte har gått så många mil ännu och som väntas hänga med i alla fall ett år till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!