Tåget inställt när partiledaren skulle till Hultsfred

Centerledaren Muharrem Demirok tänkte ta tåget mellan Linköping och Hultsfred. Det gick sådär. "Att jag blev kvar på den kalla perrongen är ingenting som är unikt. Det drabbar alla och det påverkar vardagen för människor."

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kom inte med tåget till Hultsfred, men höll ändå presskonferens i stationshuset.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kom inte med tåget till Hultsfred, men höll ändå presskonferens i stationshuset.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-03-25 18:00

För drygt ett år sedan tog han över som partiledare efter Annie Lööf. Nu är Demirok ute på en två dagar lång Smålandsturné där Hultsfred var första stoppet. Men det blev alltså ingen tågresa från Linköping.

– Vi fick ta oss hit med bil. Det säger väl lite om dagens besök. Det började med att trafiken inte funkade, säger Muharrem Demirok.

Under besöket i Hultsfred pratade han om just infrastruktur, och det som partiet kallar för Sverigelyftet, med lokala centerpartister och företagare.

– Vi vill satsa 150 miljarder de kommande tio åren på att rusta upp svensk infrastruktur i hela Sverige, inte bara i våra storstäder.

undefined
I Hultsfred träffade Muharrem Demirok (C) bland annat regionrådet Karin Helmersson (C) och kommunpolitikerna Lars Rosander (C) och Per-Inge Pettersson (C).

Hur ser du på framtiden för Stångådalsbanan?

– Stångådalsbanan är en del av de sakerna som man behöver ha med i det här paketet. Ska det funka att resa hållbart, då måste det finnas spårbunden trafik också, säger Demirok som vill finansiera infrastruktursatsningarna med lånade pengar.

Hur stor del av de 150 miljarderna ska hamna i Kalmar län, tänker ni er?

– Jag är inte den som kommer att avgöra exakt hur mycket som ska gå till vilken del av landet. Men vi har varit väldigt tydliga med att det måste gå till hela landet.

I sin tidigare roll som kommunalråd i Linköping har Muharrem Demirok samarbetat med Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (C). Han har också besökt våra trakter med sin familj tidigare.

– Som östgöte har jag åkt de här vägarna många gånger, så det känns lite som hemmaplan för mig.

undefined
Muharrem Demirok (C) besökte Hultsfred under sin Smålandsturné.

Anser du att Stångådalsbanan ska gå ända fram till den nya centralstationen i Linköping?

– Om jag hade varit kvar i min gamla roll hade jag svarat rakt och tydligt på den frågan som kommunalråd i Linköping. Nu överlåter jag den frågan till mina kollegor hemma i Linköping att avgöra. Men all kollektivtrafik måste funka i vardagen. Vi kan inte satsa på infrastruktur som inte fungerar i människors vardag.

Centerpartiet ligger kring fyra procent i de senaste opinionsmätningarna och Demirok är en av de partiledare som har lägst förtroende hos väljarna. 

– Det är tufft att vara liberal i ett samhällsklimat som är väldigt polariserat och högljutt, säger han och menar att de måste bli ännu tydligare och lyfta fram de frågor som partiet fokuserar på.

– Det gör vi nu. Jag lyfter fram infrastrukturen som en av våra viktigaste frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!