På äldreboendet bjuds på smarrig rabarberpaj

Det brukar alltid bli lite extra till helgerna. Och i bland till vardags i bland. Målet är att det ska bli så hemlikt som möjligt.

Det blev riktigt kalas på Lindgården när de nybakade rabarberpajerna kom på bordet till eftermiddagskaffet.

Det blev riktigt kalas på Lindgården när de nybakade rabarberpajerna kom på bordet till eftermiddagskaffet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-06-01 10:28

– Vi satt där vid frukosten och kom fram till att vi skulle göra något lite extra idag, säger Mikaela Söderlund som jobbar i köket på Lindgården i Hultsfred. Och rabarberna i den lilla trädgården var alldeles lagom att ta hand om.

Så kökspersonalen gick ut och plockade ett stort fång rabarber, som de sedan bakade paj på.

– Den ska de få till eftermiddagsfikat, säger Mikaela Söderlund. Jag hoppas de kommer att gilla den.

Förutom rabarber finns det några jordgubbsplantor i trädgården och sedan ett par år tillbaka också ett äppleträd.

– Jordgubbarna hinner vi aldrig laga något på, säger Mikaela, de går åt ändå när de plockas efterhand.

Däremot hoppas hon en hel del på äppleträdet, att det kan bli hemkokt äppelmos om ett par år. För det mesta av maten på Lindgården lagas numera från grunden. Tillagningsköpet är ju bara något år gammalt och välutrustat. Mikaela och de båda andra som jobbar i köket tycker dessutom om att göra lite extra för de boende.

– De bor ju här sju dagar i veckan, säger hon, och vi vill hjälpa dem med allt de gjorde hemma. Om inte de kan längre, får vi göra det åt dem.

Som till exempel att plocka rabarber. Eller att baka bullar.

– Det brukar bli mycket hembakat på helgerna, säger Mikaela.

Personalen i köket har ganska mycket frihet med matsedeln. Det är klart, visst finns det ramar att hålla sig inom, men man också göra en del ändringar. Så om det är 30 grader varmt ute, undviker de att servera varm soppa. Då kan det bli något lättare i stället.

– Vi har också ett kostråd här på Lindgården, där de boende kan komma med förslag, säger Micaela. För lite sedan fick vi förslaget att laga tacos.

Så då blev det fredagsmys i matsalen med tacobuffé som gick hem hos de flesta..

– De som tyckte om det, tyckte verkligen om det, säger Micaela, så fanns det förstås andra som inte var lika förtjusta. Så det blir inte tacos varenda fredag...

Den här friheten i köket öppnar också möjligheter för de boende att få det som de vill, att tycka och tänka lite kring maten. Det är ju de som hemma på Lindgården.

­– Så om någon vill ha löskokta ägg till frukost så går det jättebra, säger Mikaela. Det är en del i det salutogena tänkandet som vi alla jobbar med här på Lindgården.

Micaela Söderlund plockar rabarber  till pajen. I Lindgårdens egen trädgård. Mer närproducerat än så blir det inte.
Micaela Söderlund plockar rabarber till pajen. I Lindgårdens egen trädgård. Mer närproducerat än så blir det inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!