Över tusen fortkörare fångades på bild

Mer än tusen fortkörare har fångats på bild sedan fartkamerorna sattes upp på riksväg 23 mellan Virserum och Målilla.

I Hultsfreds och Vimmerby kommuner finns fartkameror på sträckorna Målilla–Gullringen, Virserum–Målilla och Mariannelund–Gladhammar. Delar av sträckorna ligger i andra kommuner.

I Hultsfreds och Vimmerby kommuner finns fartkameror på sträckorna Målilla–Gullringen, Virserum–Målilla och Mariannelund–Gladhammar. Delar av sträckorna ligger i andra kommuner.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2022-01-13 07:00

Under 2020 togs flera nya fartkameror i bruk i Hultsfreds och Vimmerby kommuner. Det finns numera två kameror på riksväg 23 mellan Virserum och Målilla, fem kameror på riksväg 40 mellan Mariannelund och Gladhammar samt 15 kameror på riksväg 23/34 mellan Målilla och Gullringen.

Alla kameror är dock inte aktiverade samtidigt.

– Vi går inte ut med exakt vilka tidpunkter vi aktiverar sträckorna, men varje sådan här sträcka, med varierande antal kameror, är aktiv någon del av dygnet, säger Anders Drugge, sektionschef på polisens ATK-sektion.

– Risken att åka fast är lika stor oavsett vilken tid på året eller vilken tid på dygnet man passerar en sådan här kamera.

På sträckan Virserum–Målilla på riksväg 23 togs fartkamerorna i drift den 10 juni 2020. Fram till och med december 2020 registrerades 398 fortkörningar där.

Vimmerby Tidning har även tagit del av polisens statistik för januari–oktober 2021. Under den perioden fångades 651 fortkörare på bild mellan Virserum och Målilla.

Med andra ord har över tusen hastighetsöverträdelser registrerats sedan de två fartkamerorna sattes upp.

På riksväg 40 mellan Mariannelund och Gladhammar togs kamerorna i drift den 20 november 2020. Därför registrerades endast 21 fortkörningar på sträckan under 2020. Betydligt fler fortkörare, 558 stycken, fångades på bild under perioden januari–oktober 2021.

På riksväg 23/34 mellan Målilla och Gullringen registrerades 686 fortkörningar under januari–oktober 2021. Trots att sträckan har hela 15 kameror var det alltså marginellt fler fortkörare som fotograferades där jämfört med Virserum–Målilla, som endast har två kameror.

Anders Drugge förklarar det med att kamerorna mellan Målilla och Gullringen har varit avstängda till och från under 2021 på grund av serviceåtgärder. Under 2020 registrerades 694 hastighetsöverträdelser på samma sträcka.

Den myndighet som ansvarar för etablering och drift av fartkameror är Trafikverket. Totalt finns drygt 2 300 fartkameror i Sverige.

– De finns där för att vi ska få ner hastigheten på sträckor med hög medelhastighet och hög olycksrisk, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för fartkameror på Trafikverket.

– Vi ser att de ger väldigt goda effekter. Det är en liten andel som kör fortare än gällande hastighetsgräns.

Hastigheten har stor betydelse för konsekvenserna av en trafikolycka.

– Om fler håller hastigheten räddar vi fler liv.

Fortkörningar som registreras av kamerorna utreds av polisens ATK-sektion i Kiruna. ATK står för automatisk trafiksäkerhetskontroll.
Fortkörningar som registreras av kamerorna utreds av polisens ATK-sektion i Kiruna. ATK står för automatisk trafiksäkerhetskontroll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!