Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat rättssäkerheten i kommunernas myndighetsutövning för barn och unga. Samtliga kommuner i Sverige har ingått i granskningen.
Enligt IVO brister Hultsfreds kommun i sin skyldighet att hantera orosanmälningar. Det finns även brister i kommunens egenkontroller. Senast den 16 juni måste kommunen svara på hur man ser på bristerna och vilka åtgärder som kan bli aktuella.
– Det här handlar om en enkät som man har svarat på. Det låter ju ganska allvarligt när det står att vi brister i att hantera orosanmälningar. Men det handlar om att vi oftast, men inte alltid, inleder utredning inom 14 dagar eller slutför utredning inom fyra månader, säger Marie Stjernström.
Hon menar att det blir "lite trubbigt" när IVO gör en bedömning utifrån en enkät med 40 frågor.
– Därför får vi nu möjlighet att svara på det som de har bedömt som brister utifrån enkätsvaren.
Är det bara enkätsvaren som IVO har tittat på?
– Ja, det skickades ut en enkät till alla kommuner med myndighetsutövning för barn och familj i oktober förra året. Den har vi svarat på. Det har inte varit någon intervju eller någon kontroll, utan det är utifrån enkäten. Nu tittar barn och familj på det. Självklart ska vi alltid eftersträva att följa det här.
Socialtjänstlagen kräver att kommunen fattar ett beslut inom 14 dagar efter att en orosanmälan kommit in – om det inte finns "synnerliga skäl" att vänta.
– Ja, från det att anmälan har kommit in har vi 14 dagar på oss att besluta om att inleda eller inte inleda utredning. Men ibland kan det finnas omständigheter som gör att det drar ut på tiden. Vi vill fatta ett korrekt beslut i stället för att fatta beslut inom rätt tid. Det är samma sak när det gäller utredning. Vi har fyra månader på oss att fatta beslut utifrån en utredning, men ibland tar vi beslut om att förlänga utredningstiden på grund av omständigheter.
Marie Stjernström uppger att det exempelvis kan vara svårt att få tag på dem som är berörda av en anmälan.
– Ibland kanske vi inväntar underlag från en polismyndighet eller sjukvården, och då är vi beroende av det. Jag skulle vilja säga att det som framkommer av enkätundersökningen – att vi inte alltid håller de här tiderna – beror på olika faktorer som är väldigt individuella. Det är skillnad om det beror på systemfel eller fel i processer, men det vi ser är att det handlar om faktorer som vi inte alltid styr över.
Hur lång tid kan det dröja innan ni tar beslut efter att ni har fått en orosanmälan?
– Jag kan inte exakt svara på det. Den uppgiften har inte jag. Men det är självklart intressant att titta på. Men jag vet att det finns många beslut som tas långt innan 14 dagar också, så det är lite åt båda hållen där.
Vidare har Hultsfreds kommun uppgett till IVO att de inte vet om deras egenkontroll omfattar uppföljning av avtal gällande privata utförare av LSS-boende, stödboende eller hem för vård eller boende (HVB).
– Frågeställningarna var väldigt vida. De som besvarade på barn och familj satt inte med alla uppgifterna där och då. Nu tittar de på det här och följer upp svaren. Vi gör mycket kontroller både inför placeringar och under en placering. Det var två frågor i enkäten som besvarades med "vet inte", och då blev det den här bristen, säger Marie Stjernström.
IVO ser det också som viktigt att Hultsfreds kommun arbetar aktivt mot jäv och korruption – för att hindra att oseriösa och kriminella aktörer utnyttjar välfärden.
"IVO kan konstatera att kommunen under perioden 17 oktober 2023–16 oktober 2024 inte gjort några riskanalyser kopplat till jäv och korruption", skriver myndigheten i sitt beslut.
Marie Stjernström menar att behovet inte har funnits.
– Vi har med det i granskning och kontroller. Vi arbetar kraftfullt mot välfärdsbrott. Vi har rutiner också för vad vi ska göra för kontroller vad det gäller placeringar i familjehem för att motverka och hitta välfärdsbrotten. Men riskanalyser har vi inte gjort.
Socialchefen konstaterar att det framgår av medierapporteringen att organiserad brottslighet förekommer inom stöd och vård.
– Vi får titta på vad de anser att en riskanalys ska innehålla kopplat till jäv och korruption.
Har ni upptäckt någon organiserad brottslighet inom stöd och vård i kommunen?
– Nej, det har vi inte. Vi har gjort ganska mycket kontroller och vi har inte hittat något av det slaget.