Ordföranden efter mötet: "Borde gjorts för länge sedan"

"Hade någon frågat mig för ett år sedan, hade jag sagt att det inte är möjligt", säger kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD).

Många ansikten på skärmen när fullmäktige sammanträdde. Nu är det heldigitala möten som gäller.  "Det visar hur viktigt det är för demokratin att bredband byggs ut i alla orter", säger ordförande Anders Andersson.

Många ansikten på skärmen när fullmäktige sammanträdde. Nu är det heldigitala möten som gäller. "Det visar hur viktigt det är för demokratin att bredband byggs ut i alla orter", säger ordförande Anders Andersson.

Foto: Privat

Hultsfred2021-02-09 14:45

– Hur sorgligt det än är med pandemin har den ändå tvingat fram ett tekniksprång, som borde ha gjorts för länge sedan, säger han.

För andra gången i kommunens 50-åriga historia har kommunfullmäktige hållit ett helt digitalt sammanträde. Bara ordförande Anders Andersson och vice ordförande Lena Hasting (S) tillsammans med sekreterare fanns på plats i lokalen på Rock City. Alla andra ledamöter satt hemma vid sina datorer och surfplattor för att delta i mötet.

– Totalt var vi 78 deltagare, eftersom det var en fråga om budgetförutsättningarna med på dagordningen så var också förvaltningscheferna med. Och 41 av 45 ledamöter deltog, säger Anders Andersson.

En av frågorna på kvällens dagordning handlade också om bredbandsutbyggnaden i kommunen och det här mötet blev liksom ett kvitto på att teknik och demokrati måste gå hand i hand i dessa tider.

– Det är viktigt med bra uppkoppling för att vi ska kunna ha digitala sammanträden.

På det hela taget visade sig tekniken fungera enligt ritningarna och även ledamöterna har fått kläm på hur det ska gå till nu. 

– Det fungerade bra, säger Anders Andersson. Nu vet de hur de ska hantera sina mikrofoner och kameror för att det ska fungera. Uppropet, till exempel, tog bara tio minuter.

Men – även solen har sina fläckar. Och tekniken också. Kommunchefen Lars-Erik Rönnlund gjorde sin traditionella omvärldsanalys vid mötet och tänkte visa några bilder.

– Men de gick inte igenom Anders säger Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!