"Pandemin stal två år – nu måste det bli verkstad"

Ett superkansli står högt på önskelistan. Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) ser det som ett vallöfte att inrätta ett speciellt kansli som kan hjälpa föreningar med administration.

Tomas Söreling (S) toppar S-listan till valet och han spänner musklerna inför kampen den 11 september på utegymmet i Målilla.

Tomas Söreling (S) toppar S-listan till valet och han spänner musklerna inför kampen den 11 september på utegymmet i Målilla.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-31 05:00

– Jag tror, säger han, att ett centralt föreningskansli kan vara till stor hjälp, det kan vara svårt för föreningar att få tag i funktionärer som kan sköta administrationen. Det är bättre att de får göra det de är duktiga på och låta andra ta hand om pappersarbetet. Det kan vara det som gör att föreningen kan leva vidare och inte läggas ner.

Och föreningslivet är en viktig del i helheten, anser Söreling. Det betyder mycket för att vara attraktivt att bo i kommunen. Men ännu viktigare är enligt oppositionsrådet att införa fria arbetsskor till personalen inom vård och omsorg.

– Fötterna tillhör ju kroppen, och jag ser det som självklart att vi ska tillhandahålla arbetsskor. Precis som vi tillhandahåller arbetskläder.

Vad skulle kostnaden bli för arbetsskorna?

– Det vet jag inte i nuläget, det finns inga beräkningar. Men jag skulle bli förvånad om inte förslaget går igenom. Det finns en samsyn i kommunen, säger han.

Partiet har sedan tidigare lämnat in motioner om både fria arbetsskor och föreningskansli. Men de är inte besvarade ännu.

För några år sedan genomfördes ortspromenader runt om på alla orter i kommunen, och det kom fram åtskilliga idéer och önskemål. Nu vill Söreling se fler konkreta resultat.

– Pandemin stal två år för oss, men nu måste det bli verklighet, säger han.

En del resultat har det dock blivit. Som till exempel uppgraderade lekplatser på flera orter. Men inte i Rosenfors ännu.

– Målilla har också fått ett utegym, säger Tomas Söreling, och jag hoppas att det är på gång ett i Mörlunda också

Han vill också få fart på bostadsbyggandet i kommunen. Både genom kommunens eget bostadsbolag och genom privata initiativ.

– Vi har många äldre som känner att villan börjar bli betungande och som vill sälja. Men vad finns det då att välja på, frågar han sig. Jo gamla omoderna lägenhetheter från 70-talet. Därför måste vi ta krafttag med byggandet.

Söreling är också stolt över de senaste årens satsningar på särskilt boende som kommunen gjort tillsammans med riksbyggen.

– Det är en satsning på en halv miljard, säger han.

Det är en väldig massa pengar, blir det inte dyra hyror för de äldre?

– Det blir höga hyror, men de flesta påverkas inte alls, de får ett högre bostadstillägg, säger Tomas Söreling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!