"Det är viktigt att se var maten kommer ifrån"

Hon har hittat drömjobbet, som odlingspedagog på förskolan Växthuset. "Det är toppen att få odla saker ihop med barnen", säger Åsa Ekström.

"Det här är drömjobbet, att odla saker tillsammans med barnen", säger odlingspedagogen Åsa Ekström på förskolan Växthuset.

"Det här är drömjobbet, att odla saker tillsammans med barnen", säger odlingspedagogen Åsa Ekström på förskolan Växthuset.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-10-22 06:00

Just nu pågår slutskörden på sommarens odlingar. Det mest har tagits omhand, och tomatplantorna har flyttat inomhus. Men än finns det en hel del kvar i förskolans drivbänkar.

– Vi har en hel del kvar att ta hand om, säger Åsa Ekström, det är växter som tål lite kallare väder. Som till exempel kål av olika sorter, spenat och vintersallad.

Tidigare i veckan gjorde man slutskörden på Aroniabär.

undefined
En vacker bukett, färdig att levereras till köket, direkt från landet.

När Vimmerby Tidning hälsade på var det dags för slutskörd av persiljan. Det var stora gröna buketter, som barnen med stolthet bar till köket och lämnade över till kokerskan Susanne Solnevik, som på stående fot lovade en sallad till maten.

undefined
Mycket av det som odlas på förskolan hamnar förstås i köket. Här är det slutspurten av persilja som barnen levererar till Susanne Solnevik, som lovar att det ska bli en sallad till maten.

Det är lite av grejen med odlingen på förskolan. Att köket tar emot barnens produkter och serverar dem.

– Det är viktigt att barnen ser varifrån maten kommer, säger rektor Marie Karlsson. På det här viset kan vi visa det på ett konkret sätt som barnen har lätt att ta till sig. Och de får också möjlighet att våga provsmaka, även sådant som de kanske inte är vana vid hemifrån. Alla har inte de här möjligheterna hemma.

Potatis och morötter är andra exempel som gjort stor lycka. Även om förskolan är långt ifrån självförsörjande har det ändå blivit ett smakprov till var och en.

– Det viktigaste är att barnen ser hur det växer, sedan kan vi fylla på med inköpta potatis, säger Marie Karlsson.

Smultron och jordgubbar har de inte behövt övertyga barnen om att provsmaka. Tvärtom har nog huvuddelen av skörden gått direkt i munnen, utan att passera köket. Och morötter direkt från landet är en delikatess. Liksom äpplena från det egna äppelträdet.

– Det är fantastiskt hur det kan bli så många äpplen på ett nyplanterat träd, säger Åsa Ekström.

undefined
Slutavverkning. Nu är persiljesäsongen avslutad på växthuset. Men odlingen upphör inte för det, den bara flyttar inomhus.

– Det handlar också om ett hållbarhetstänk. Vi komposterar också det som blir över. Vi har både varmkompost och kallkompost här på förskolan.

På så sätt ser man till att ha frisk jord att odla i till nästa år.

Men även om det snart är slutskördat utomhus, så är det inte över med odlandet för den skull. Nu är det inomhus som gäller. Tomatplantorna finns numera innanför de stora fönstren i matsalen. 

Alla barnen i förskolan, från ett till sex år, är med i odlingsarbetet efter egen förmåga.

– De är jätteintresserade och vill vara med, säger Åsa Ekström. De tycker det är jätteroligt att se hur det växer.

En viktig del i odlingsprojektet är att visa barnen varifrån maten kommer. Och att få dem att våga provsmaka även sådant som de inte är vana vid hemifrån.
En viktig del i odlingsprojektet är att visa barnen varifrån maten kommer. Och att få dem att våga provsmaka även sådant som de inte är vana vid hemifrån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om