Nytt verktyg ska minska matsvinnet i skolorna

Skolorna i Hultsfreds kommun tar tekniken till hjälp och använder ett digitalt verktyg för att minska matsvinnet i matsalarna. Tre skolor i Hultsfred är redan igång.

Fanny Lampert och Mesura Malagic i Lindblomskolans kök kommer att jobba mycket med det nya digitala verktyget i kampen mot matsvinnet på skolorna.

Fanny Lampert och Mesura Malagic i Lindblomskolans kök kommer att jobba mycket med det nya digitala verktyget i kampen mot matsvinnet på skolorna.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-10-01 14:20

– Vi hoppas nu att alla skolor kommer igång snart, säger Annie Hermansson, enhetschef. 

Lindblomskolan var först ut, och sedan kom både Albäckskolan och gymnasiet igång. Nu väntar övriga skolor på att koppas upp. Och det kommer förhoppningsvis att ske ganska snart.

Principen med det nya verktyget är att köket kopplas upp och får besked om eventuell frånvaro. På sätt vet man hur många portioner som kommer att gå åt under dagen och kan rätta sig efter det.

Framförallt kommer det här verktyget att visa sig värdefullt när det gäller specialkost. Skolorna har en del elever som behöver speciell mat, men om någon av dem är borta, kanske just den portionen skulle ha lagats till ingen nytta.

Att minska matsvinnet är ett prioriterat område i skolköken. Men det finns en fördel som är till stor hjälp i det arbetet.

– Vi har flera tillagningskök i kommunen, säger Annie Hermansson och det gör att det blir lättare att komplettera och laga mer mat allt eftersom det går åt. Allt behöver inte lagas på morgonen, eftersom man kan komplettera efter hand.

Ett annat knep som används är att inte ställa fram för mycket åt gången, utan i stället bära ut maten och fylla på när det behövs.

Förutom det här digitala verktyget, handlar det också om att ta vara på det som blir över. 

– På bland annat Lindblomskolans sparas mat blir kvar i köket och tas ut igen nästa dag, säger Annie Hermansson. Det brukar vara uppskattat av eleverna.

Arbetet pågår också för fullt för att se hur man kan minska på det ofrånkomliga svinnet, Det som uppstår i köket. 

– Saker som ben, skal och annat som rensas bort, säger Annie Hermansson. Vi tittar också på olika möjligheter att ta det tillvara på något sätt. 

Det är dock lite mer komplicerat än det låter. För att det ska fungera krävs att det finns transportmöjligheter.

– Vi måste också hitta någon som tar emot matavfallet, säger Annie Hermansson, och det måste finnas en plan för hur maten hanteras när den kommer ut från köken.

Det är också en hel del matrester som skrapas från tallrikarna och ner i tunnan. Det blir ganska stora mängder på ett år. På gymnasiet görs regelbundna mätningar för att hålla koll. I höst har man dock inte hunnit med någon mätning, men det ska göras, för att jämföras med föregående höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!