Nytt storjobb får IAC att storsatsa på ny maskin

Företaget International Aluminium Casting, IAC, i Hultsfred och rott hem ett nytt storjobb och för att klara det installeras en ny gjutmaskin.

Dan Nilsson, vd IAC (Lilla bilden)  berättar att det är saker på gång i företaget. Just nu håller man på att montera upp en ny gjutmaskin som ska tas i bruk nu i mars. Den ska jobba med ett nytt storjobb som företaget rott i land.

Dan Nilsson, vd IAC (Lilla bilden) berättar att det är saker på gång i företaget. Just nu håller man på att montera upp en ny gjutmaskin som ska tas i bruk nu i mars. Den ska jobba med ett nytt storjobb som företaget rott i land.

Foto: Olof Carlson/Charlotte Madestam

Hultsfred2022-02-01 16:45

– Meningen är att den ska tas i bruk i mars månad, säger VD Dan Nilsson.

Vad det nya storjobbet handlar om är dock en företagshemlighet än så länge. Men satsningarna stannar inte vid en ny gjutmaskin i drift. Om ett år eller så räknar Dan Nilsson med att hultsfredsgjuteriet kommer att behöva ytterligare en ny gjutmaskin.

– Då blir det en helt ny maskin vi köper in. Det kommer att bli en maskin med 1 650 tons presskraft, säger han.

Dan Nilsson berättar att företaget för en tid sedan köpte tre gjutmaskiner från Ljunghälls i Södra Vi.

– De har vi nu renoverat och placerat ut. En står i Ankarsrum och är i full drift, en står här i Hultsfred och är i drift även den. Nu sätter vi i gång den tredje maskinen också. Så nästa maskin vi satsar på blir helt ny.

Även den här investeringen görs för att klara ett nytt storjobb som är på gång, men vad det handlar om vill inte Dan Nilsson berätta om i nuläget.

– Vi har lyckats undvika varsel nu under pandemin så i det korta perspektivet kommer vi inte att behöva göra några nyanställningar. Men om ett år, när den nya maskinen är på plats kommer vi att behöva anställa några till, säger han.

Det blir ungefär samtidigt som den nyss påbörjade utbildningen är klar, visar det sig.

Men det är även fler satsningar på gång. En helt ny, automatiserad bearbetsningscell, som tagits fram i samarbete mellan ABB och Horns Mekaniska i Kisa ska kopplas ihop med den nya maskinen.

– Det kommer att spara mycket arbete för oss, säger Dan Nilsson.

Just nu är det positiva tongångar på företaget, men det är bara några månader senare som det var tal om varsel. 

– Det här är en bransch där man får vara på tårna hela tiden, säger Dan Nilsson, det är väldigt ryckigt just nu.

Inte minst som halvledarbristen i världen gör sig gällande, eftersom det hackar lite för fordonstillverkarna.

Det höga elpriset är också stort svart moln i branschen. Något som Dan Nilsson tycker att statsmakten bör göra något åt.

– Varför har vi olika höga elpriser i landet, när vi har samma skattesatser överallt?, säger han. Det borde vara samma elpris överallt.

Företaget kommer att få en solcellspark som närmsta granne, vad det lider och det är något som Dan Nilsson ser positivt på.

– Våra nya ägare, Grönskärsgruppen är intresserade av solkraft, säger Dan Nilsson, och jag föregår nog inget om jag säger att de tittar på olika solcellslösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!