Nytt "meddelande till allmänheten"

Efter tio år går ny hembygdsföreningens populära "Meddelande från Hultsfreds Forskarstuga" i graven. Men i stället kommer det lagom till julskyltningen en ny uppdaterad version. Meddelande 2.0 så att säga.

Stefan Helgesson, Marit Falkenhaug, Georg Karlsson, Katarina Genberg och Thorbjörn Svahn tar en första titt på den nya boken som kom färsk från tryckeriet.

Stefan Helgesson, Marit Falkenhaug, Georg Karlsson, Katarina Genberg och Thorbjörn Svahn tar en första titt på den nya boken som kom färsk från tryckeriet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-11-29 11:07

För även om grundkonceptet i mångt och mycket är det samma, tar forskarstugan nu klivet in i färgåldern och presenterar en bok med helt ny design, som man hoppas ska tilltala hultsfredsborna ännu mer.

– Vi är väldigt nöjda med layouten som gjorts av Liselotte Jarnerup Nilsson, säger ordförande Thorbjörn Svahn. Det nya formatet gör att bilderna kommer mer till sin rätt.

Och inbunden med hårda pärmar blir det på något vis lite mer rejält.

Han berättar också att den nya boken får större spännvidd tidsmässigt än den tidigare serien. Nu finns det också nutida företeelser i samhället med. Som till exempel återträffen för Vartaanställda, eller upprustningen av Folkets Park.

Men nutidsöverblicken hindrar förstås inte att det finns med berättelser från flydda tider. Som till exempel historien kring företaget Esselte Sport, eller De vuxnas vecka. Alternativt en presentation av konstnären och landsfiskalen Bengt Olof Hennius. När man tittar i Hultsfreds backspegel är det ofrånkomligt att man hamnar på Hultsfreds slätt. Så också den här gången, när historikern Peter Danielsson presenterar Folke Rudenius och beskriver en officerskarriär från det tidiga 1900-talet.

– Det var en människa vi inte kunde hitta en bild på, berättar Katarina Genberg i bokkommittén. Men vi fick hjälp från I12s kamratförening som kunde skaka fram en.

Så Folke Rudenius svartvita nuna pryder nu en helsida i boken.

En berättelse om hur stora Vena blev mindre, och järnvägens betydelse för att Hultsfred växte fram som områdets centralort, presenteras av Gösta Larsson i Fallhult.

Från allra första början var avsikten att göra tio böcker i den första serien. Men intresset för dem är stort och tanken på en fortsättning växte fram. Men man ville ta det hela till en ny nivå.

– Men det såg lite magert ut i augusti när vi började, berättar Georg Karlsson som bidragit med flera artiklar.

– Då hade vi inget att börja med. Men så började det droppa in det ena efter det andra. Och till slut hade vi till och med en som inte fick plats.

Och det talar ju för en fortsättning nästa år.

I årets bok är det sju författare som bidrar med totalt 16 olika kapitel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!