Nytt kvarter i Hultsfredsbyn: Så stort är intresset

Villakvarteret Hultsfredsbyn med fem stora tomter växer fram. Så här långt är två tomter sålda och en tingad. "Det blir ett gemytligt kvarter".

Kartskissen över nya kvarteret visar tre tomter söder om Bygatan och en på var sida om ett befintligt hus. De tomter som är markerade med grön ring är i dagsläget osålda, men en av dem är tingad.

Kartskissen över nya kvarteret visar tre tomter söder om Bygatan och en på var sida om ett befintligt hus. De tomter som är markerade med grön ring är i dagsläget osålda, men en av dem är tingad.

Foto: Hultsfreds kommun

Hultsfred2021-02-07 06:00

Det säger Helena Grybäck Svensson, vd på Hultsfreds Bostäder, som berättar mer om bakgrunden till kommunens beslut att satsa på ett nytt kvarter i Hultsfredsbyn, i nära anslutning till folkparksområdet.

– Vi hade börjat få en del frågor om det fanns tomter i Hultsfredsbyn, det födde idén på att göra en mindre satsning i det området.

– Vi hade heller inte så många byggbara tomter kvar då, bara två på Sjövägen utmed Hulingen. Visserligen visste vi att Herrstorpet kommer, men att det skulle komma att ta lite tid. Man behöver ju ha lite tomter i attraktiva lägen, och näst efter sjön trodde vi på Hultsfredsbyn. Det visade sig vara rätt tänkt.  

Den faluröda ladugården, som en gång i tiden fungerade som festivalförråd åt Rockparty, revs och i februari 2019 hade en ny detaljplan vunnit laga kraft. 

Nu är vatten och avlopp framdraget, så det finns möjlighet att ansluta de här fem tomterna. Tre ligger på rad, söder om bygatan, och två på andra sidan vägen. En på vardera sida om ett befintligt hus i området.  

– Det handlar om fem, lite större villatomter. Från 1 700 kvadratmeter upp till 2 800, berättar Lena Carlsson, administrativ assistent på Hultsfreds Bostäder. 

– Jag skulle säga att normalt sett ligger en tomt i Hultsfreds kommun i dag på runt tusen kvadratmeter. Så de största är mer än dubbelt så stora, tillägger Helena Grybäck Svensson, för att ge en bättre bild av hur stora de är. 

Så här långt är två tomter sålda och ytterligare en är tingad.

Hur ser du på intresset fram till nu?

– Med tanke på hur lite det har byggts i Hultsfred de senaste åren, om man tittar historiskt, så tycker jag det är jättebra, säger Helena Grybäck Svensson. Vi har goda förhoppningar om att kunna sälja det som är kvar, för det verkar vara ett populärt område. Det blir ett gemytligt kvarter.

Vad skulle du säga att det är som gör området intressant?

– Den lantliga karaktären, men ändå med en närhet till affär, förskola och skola. Dessutom med närhet till Hulingen och möjlighet till rekreation där. Det är ett populärt strövområde. Man känner att man är lite på landet, men ändå mitt inne i tätorten.

Finns det möjlighet att utöka kvarteret med fler tomter, om intresset växer?

– Nej, det är så vi sagt i det här planarbetet, max fem tomter. Sedan ska man aldrig sia om framtiden, men nu kommer ju Herrstorpet också. Vi kommer fokusera på det framöver.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!