Nya vindkraftsplaner i kommunen: "Tittar på fågellivet"

Ytterligare ett vindkraftsbolag visar intresse för Hultsfreds kommun. "Vi har börjat titta på fågellivet i ett område i södra delen av kommunen", säger Staffan Svanberg, projektledare på Fred. Olsen Renewables.

Fåglar sätter ibland stopp för vindkraftsplaner. Fred. Olsen Renewables undersöker nu bland annat fågellivet i ett område i södra delen av Hultsfreds kommun.

Fåglar sätter ibland stopp för vindkraftsplaner. Fred. Olsen Renewables undersöker nu bland annat fågellivet i ett område i södra delen av Hultsfreds kommun.

Foto: Rolf Jönsson/arkiv

Hultsfred2023-09-16 05:00

Sedan tidigare har BayWa r.e. Nordic och Tekniska verken presenterat sina vindkraftsplaner i Hultsfreds kommun. BayWa r.e. Nordic vill bygga 17 vindkraftverk i Ryningsnäs, medan Tekniska verken siktar på fem vindkraftverk i ett område utanför Vena.

Nu kan Vimmerby Tidning berätta att även det norskägda bolaget Fred. Olsen Renewables undersöker möjligheterna för en vindkraftspark i kommunen.

– Rent generellt arbetar vi kontinuerligt med att identifiera områden som vi bedömer som intressanta i hela Sverige. Många områden faller dock bort väldigt tidigt. Det kan vara att försvaret säger nej eller att det dyker upp en örnhäckning som gör att det inte längre är lämpligt utifrån de förutsättningar vi känner till, säger bolagets projektledare Staffan Svanberg.

undefined
"Framåt mars/april 2024 har vi förhoppningsvis kommit lite längre och kan berätta lite mer", säger Staffan Svanberg på Fred. Olsen Renewables.

Han bekräftar att Fred. Olsen även tittar på Hultsfreds kommun.

– SE3 och SE4 är de elområden i Sverige som har störst underskott på elproduktion. Man är i starkt behov av att bygga ny elproduktion för att möta samhällsomställningen. Det är klart att vi tittar också i de här delarna av Sverige och i Hultsfreds kommun. Däremot har vi i dag inget projektområde som vi planerar samråd för i närtid, säger Staffan Svanberg och fortsätter:

– Vi har däremot identifierat ett intressant område där vi har påbörjat vissa tidiga utredningar. Vi har till exempel börjat titta något smått på fågellivet i ett område i södra delen av kommunen. Processen har inte kommit så pass långt att jag har siffror på antalet verk. Framåt mars/april 2024 har vi förhoppningsvis kommit lite längre och kan berätta lite mer om det här.

Kan du säga vilket område ni tittar på i södra delen av Hultsfreds kommun?

– Jag vill hålla mig till södra delen av kommunen eftersom vi i dag inte har ett färdigt avgränsat projektområde.

Hultsfreds kommun har tidigare använt sin vetorätt mot flera vindkraftsparker, påverkar det ert intresse för att etablera er i kommunen?

– Vi noterar naturligtvis hur de tidigare projekten har hanterats. Samtidigt är varje projekt unikt med sina förutsättningar. Vi noterar naturligtvis det, men det är inte något som hindrar oss från att titta på lämpliga områden. 

undefined
Fåglar sätter ibland stopp för vindkraftsplaner. Fred. Olsen Renewables undersöker nu bland annat fågellivet i ett område i södra delen av Hultsfreds kommun.

Fred. Olsen planerar även en vindkraftspark i Bråbygden i Oskarshamns kommun. I ett område nära gränsen till Hultsfreds kommun siktar bolaget på att bygga 14 vindkraftverk med en högsta totalhöjd om 270 meter, vilket har väckt starka känslor. 

I början av året flaggade Oskarshamns kommun för att det kan dröja upp till två år innan kommunen tar ställning till planerna, eftersom en ny vindbruksplan först måste bli färdig.

– Jag skulle inte säga att det skulle göra att Hultsfred är mer intressant, utan man tittar kontinuerligt efter nya intressanta områden och tar det vidare i den process som finns, säger Staffan Svanberg.

Hultsfreds kommun jobbar också med en vindbruksplan.

– Arbetet pausades en tid, men vi påbörjade det igen i våras, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Nu är tanken att vindbruksplanen ska ingå i kommunens nya översiktsplan, som man ännu inte har börjat arbeta med.

Innebär det att vindkraftsbolagen får vänta längre på besked?

– Nej, oavsett vår plan kommer en förfrågan när de väl lämnar in en ansökan till länsstyrelsen. Då får vi den till oss för ett ställningstagande, men så långt är ingen framme än. Vi har inget vi ska ta ställning nu, säger Rosander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!