Nya svenskar fick välkomstgåva av kommunen

Strax över 400 nya invånare i Hultsfreds kommun välkomnades till Sverige på torsdagseftermiddagen. Under 2019 och 2020 har de alla fått sina svenska medborgarskap.

Nyblivna svenskar uppvaktades av kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson, vid en liten ceremoni på Valhall på torsdageftermiddagen.

Nyblivna svenskar uppvaktades av kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson, vid en liten ceremoni på Valhall på torsdageftermiddagen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-02-10 16:40

– Under 2019 var det 182 personer i kommunen som fick sitt svenska medborgarskap. 2020 var det 220 personer, säger kultursekreterare Ingela Heldebro. 

I normala fall sker den här välkomstceremonin i samband med nationaldagsfirandet i Målilla Hembygdspark. Men eftersom pandemin gjorde att firandet fick ställas in både 2020 och 2021 så valde man att göra uppvaktningen på Valhall. Alla de över 400 bjöds in, för att komma och hämta diplom och välkomstgåva under tre eftermiddagstimmar.

– De bjuds in till välkomstceremonin året efter att de fått sitt medborgarskap, säger Ingela Heldebro.

De fick också ett vackert och välformulerat välkomstbrev, signerat av kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson, som välkomnade de nyblivna svenskarna in i den svenska gemenskapen med allt vad det betyder av förmåner och skyldigheter. 

– Beslutet om att göra så här togs första februari och då hade inte restriktionerna släppts än och vi visste inte att det var aktuellt, säger Anders Andersson. Det var därför vi valde att göra så här. Det var det bästa vi kunde göra tyckte vi.

Förutom diplom och välkomstgåva, fick de nya medborgarna också en fikapåse.

– I Sverige fikar vi, säger Ingela Heldebro, som vill den svenska fikakulturen.

Om inget oförutsett händer med pandemin, kommer det att bli en ceremoni på riktigt i sommar. På nationaldagen planerar man att uppvakta se som fick sitt medborgarskap 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!