FĂ€rre valde Hultsfred – men ökat tryck pĂ„ tre program

Intresset för Hultsfreds gymnasium har minskat nÄgot jÀmfört med förra Äret men samtidigt har sökintresset ökat för vÄrd- och omsorg, barn- och fritid samt industritekniska programmet.

Totalt har 147 elever angett Hultsfreds gymnasium som sitt förstaval

Totalt har 147 elever angett Hultsfreds gymnasium som sitt förstaval

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-02-21 05:00

Nu har niondeklassarna gjort den första preliminÀra sökningen till gymnasiet inför hösten. Om de kommer in eller inte beror pÄ vilket slutbetyg de lyckas fÄ ihop under vÄrterminen.

För Hultsfreds gymnasiums del Àr mÄlet att sÄ mÄnga ungdomar som möjligt frÄn det primÀra upptagningsomrÄdet ska söka sig till gymnasiet. Men det valet gör inte alla ungdomar.

– Sökresultatet ser bra ut men jag mĂ„ste nog sĂ€ga att jag hade hoppats pĂ„ lite fler egna elever till kommunens gymnasium, sĂ€ger Hultsfreds gymnasiums antagningssekreterare Hanna Waern-Andersson, efter att ha gĂ„tt igenom elevernas förstahandsval.

Varför vÀljer ungdomarna andra gymnasieskolor?

– MĂ„nga ungdomar vill prova nĂ„got annat och se nĂ„got annat, andra har bara bestĂ€mt sig för att gĂ„ nĂ„gon annanstans. Sedan finns det ungdomar som vĂ€ljer program som vi inte har, berĂ€ttar hon.

Svaren har hon fÄtt fram efter att sjÀlv ha frÄgat flera elever.

Hur ser söktrycket ut i Är jÀmfört med förra Äret?

– Jag skulle sĂ€ga att kanske tio procent fler har sökt sig till andra gymnasieskolor i Ă„r.

För den anpassade gymnasieskolan Àr söktrycket till Hultsfreds gymnasium samma som förra Äret.

Det Àr först nÀr slutbetygen Àr satta som eleverna fÄr antagningsbesked som gÀller för höstterminen.

undefined
Hanna Waern-Andersson Àr antagningssekreterare pÄ Hultsfreds gymnasium.

Totalt har 147 elever angett Hultsfreds gymnasium som sitt förstaval. Eleverna kommer frÄn Hultsfreds kommun men ocksÄ frÄn andra kommuner i Gymnasieregion Norra Kalmar lÀn dÀr Àven Vimmerby, Högsby, VÀstervik, Oskarshamn och MönsterÄs ingÄr.

– PĂ„ det stora hela ser det Ă€ndĂ„ rĂ€tt bra ut. Vi skulle önska att fler sökte sig till bland annat vĂ„rd och omsorg, berĂ€ttar hon.

Förra Äret hade tre elever angett vÄrd och omsorg som förstaval, i Är har det ökat till Ätta.

– I detta lĂ€get Ă€r det dubbelt sĂ„ mĂ„nga och lite till sĂ„ det Ă€r bra, ett litet uppsving. Det var extremt lĂ„gt sökintresse förra Ă„ret för vĂ„rd- och omsorg.

Program med fortsatt högt söktryck Àr ekonomi- respektive fordons- och transportprogrammet. Industritekniska programmet har fÄtt fler sökanden.

– Det Ă€r vĂ€ldigt roligt eftersom vi för nĂ„gra Ă„r sedan inledde ett samarbete med ATC i Hultsfred. De har kunskaperna och matchar det företagen efterfrĂ„gar.

SamhÀllsvetenskapliga och naturvetenskapliga programmen har ökat de senaste Ären men tappar lite i Är. El- och energi dippar lite grann medan barn- och fritid har fÄtt nÄgot fler sökanden.

Förstaval Hultsfred

Barn- och fritidsprogrammet 13 (10)

El- och energiprogrammet 7 (11)

Ekonomiprogrammet 30 (30)

Fordon- och transportprogrammet (inriktning transport: utbildar yrkeschaufförer) 36 (36)

Industritekniska programmet 17 (10)

Naturvetenskapsprogrammet 14 (18)

SamhÀllsvetenskapsprogrammet 12 (13)

VĂ„rd- och omsorgsprogrammet 8 (3)

Anpassad gymnasieskola 7 (7)

Tre elever har valt introduktionsprogrammet som sitt förstaval. Programmet Àr till för elever som behöver komplettera sitt slutbetyg.

Siffrorna visar endast antal förstahandssökande till Hultsfreds gymnasium frÄn elever i Gymnasieregion Norra Kalmar lÀn. De som inte valt Hultsfred som förstahandsval eller frÄn omrÄden utanför gymnasieregionen Àr Ànnu inte sammanstÀllda. PreliminÀr antagning gÄr ut 5 april och slutgiltig antagning sker i sommar nÀr slutbetygen Àr satta.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!