Elevernas önskan: Tryggare på bussen och lugnare matsal

Stökiga matsalar är en anledning till att elever skippar skolmaten, och i stället drar ner till centrum och köper en fralla på rasten.

Susanne Svensson jobbar bland annat med ungdomsfrågor och barnkonventionen, och Ungdomsforum passar in i båda, tycker hon.

Susanne Svensson jobbar bland annat med ungdomsfrågor och barnkonventionen, och Ungdomsforum passar in i båda, tycker hon.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-24 05:00

– Det är 18 klasser som ska äta samtidigt under en timmas tid, säger Susanne Svensson på kultur- och fritidskontoret.

Hon har tagit del av den senaste Luppundersökningen och satt sig in i elevernas önskemål.

– Svaren visar att det inte är maten som är orsaken, utan det är miljön, säger hon.

I viss mån ska även grupptrycket påverka.

En annan fråga som engagerar eleverna är tryggheten. Framförallt på bussarna, men även i centrum.

– Eleverna åker med vanliga linjebussar, och det händer att det kliver på berusade personer som vill åka med, säger hon. 

Men det är inte bara önskemål och krav som eleverna presenterar. De skickar också med idéer och förslag till förbättringar där det är möjligt. Som till exempel när det gäller matsalen på gymnasiet så föreslår de först och främst en mer genomtänkt logistik, så att inte alla äter samtidigt. De föreslår också att matsalen delas, så att gymnasiet får en del och Albäckskolan får en.

Ett förslag är också att ta in en van krögare för att maximera möbleringen.

När eleverna fick frågan om vad som är viktigt att prata med politiker om, så står en satsning på skolgårdarna högst på önskelistan. Eleverna fick också se en utbyggnad av skolan, så att modulbyggnaderna kan tas bort. Sedan vill de se satsningar på alla skolor och mer fritidsaktiviteter.

Susanne Svensson berättar att den här undersökningen är en lite annorlunda variant på Ungdomsforum, och genom att föra den i enkätform har alla elever i årskurs åtta på Albäckskolan, och Prolympia i Virserum fått möjlighet att komma till tals.

– Det är också en del i vårt arbete med barnkonventionen, fortsätter hon, den säger att vi ska lyssna till barnen.

Och i det här fallet har man gjort det. Alla synpunkter som kommit in via den här enkäten har skickats vidare till de politiker och förvaltningar som berörs på något sätt, och som har möjlighet att göra något åt problemen.

– Någon gång nu i februari, kommer politikerna att träffa ungdomarna i elevråden, för att redovisa vad de gjort/tänker göra åt önskemålen, säger Susanne Svensson.

En fråga i enkäten handlade också om framtiden, vad som behövs i kommunen för att eleverna skulle kunna tänka sig att bo kvar här år 2030. Och även här blev det högst varierande svar. Som till exempel bättre bussförbindelser, fler jobb, en affär i Järnforsen och mycket annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!