Satsning ska bli ett lyft för sportfisket

"Det kommer att bli bra för både fiskare och fiskarna". Marcus Arnesson vid länsstyrelsen i Kalmar, är säker på att insatserna kommer att bli ett lyft för sportfisket.

Omlöpet kring den gamla dammen öppnar fri väg för fisken ända från Stora Hammarsjön till Åkebosjön, berättar Marcus Arnesson.

Omlöpet kring den gamla dammen öppnar fri väg för fisken ända från Stora Hammarsjön till Åkebosjön, berättar Marcus Arnesson.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-10-30 20:00

Genom att bygga ett omlöp kring den gamla dammen vid Stora Hammarsjön undanröjs ett stort och gammalt vandringshinder. Nu har öring och andra fiskarter fri vandringsväg hela vägen ner till Åkebosjön. Den här insatsen, som blir klar i dagarna, är ett led i satsningen på vattenleder i naturreservaten. Ett område som är lite extra i fokus just nu.

– Även om just den här dammen ligger precis utanför naturreservatet, säger Marcus Arnesson, så går ju bäcken igenom Björnnäsets naturreservat.

Han berättar också att från första början var tanken att helt enkelt riva ut den gamla betongdammen. Men det gick inte, eftersom det finns historiska lämningar strax nedströms anläggningen.

– Det är gamla stensättningar som finns kvar, säger Marcus Arnesson, det är lämningar efter en gammal såg som fanns här en gång i tiden. Kanske så tidigt som i slutet på 1700-talet eller början på 1800.

– Förmodligen har det funnits en kvarn här också, men jag tror att viken där bäcken rinner ut kallas för Sågviken.

Och så gamla grejer får man inte ge sig på. Så i stället byggdes en liten forsränna vid sidan av dammen, så att öring och andra kan ta sig förbi.

Marcus Arnesson hoppas och tror att den här satsningen ska bli ett lyft för både fiskarna och sportfiskare i området, kanske rent av att det blir mer fisk att fånga på lite sikt. Stora Hammarsjöområdet är ju känt för sitt sportfiske.

Det plaskar och skvalpar ordentligt kring stenarna i omlöpet. Det är så den  strömlevande öringen vill ha det.
Det plaskar och skvalpar ordentligt kring stenarna i omlöpet. Det är så den strömlevande öringen vill ha det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!