Nu ska bron över ån renoveras

Föreningen Smalspåret Växjö - Västervik har fått drygt 400 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen i Kalmar. Pengarna kommer att används till att renovera bron över Virserumsån vid sjön Skiren.

Det gamla trävirket ska bytas ut och stålstommen blästras och rostskyddas. Ett omfattande arbete.

Det gamla trävirket ska bytas ut och stålstommen blästras och rostskyddas. Ett omfattande arbete.

Foto: Peter V Christensen

Hultsfred2019-04-24 08:00

– Det är den klart sämsta bron på sträckan mellan Virserum och Hultsfred, säger eldsjälen Dennis Blomfeldt i föreningen.

Smalspårsföreningen kommer att ta hjälp från Infranord med en del av arbetet. Men mycket av det kommer att ske på ideell väg.

– Vi i föreningen kommer att "klä av bron" från allt gammalt, gamla sliprar och annat, sedan kommer Infranord att blästra och måla stommen, säger Dennis Blomfeldt.

Efter det kommer de ideella krafterna att montera nya sliprar och annat som behövs.

– Det är viktigt att jobbet görs på ett antikvariskt och miljömässigt korrekt sätt, säger Dennis.

Bron, vars officiella beteckning är Virserumsån 5, ligger vid inloppet till sjön Skiren strax norr om Hultarp. Just den här sträckan av smalspåret har legat i träda sedan 20-talet år tillbaka, och det har inte varit någon trafik här ens med dressiner. Smalspårsföreningen i Virserum har planer på att det ska hända en hel del utmed banan.

– Renoveringen av den här bron betyder att dressincyklingen kan köras lite längre åt det här hållet, men det betyder inte automatiskt det det går att köra tåg, säger Dennis.

Det återstår mycket arbete innan dess, många sliprar som behöver bytas innan tågen kan köra. Men det är den självklara målsättningen, även om ingen tidtabell är spikad ännu. Ambitionen finns och jobbet rullar i takt med att de ideella krafterna hinner med.

Det är mycket arbete som väntar. Men när brn blir klar, öppnas järnvägen för dressincykliser
Det är mycket arbete som väntar. Men när brn blir klar, öppnas järnvägen för dressincykliser
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!