Nu ska även de kommunala verksamheterna börja sortera

Nu ska kommunens 44 olika verksamheter i Hultsfred börja sortera sina sopor. Den fastighetsnära insamlingen kommer igång redan i höst.

Soptaxan ser ut att bli oförändrad nästa år. Men samtidigt införs en avgift för bristande sopsortering.

Soptaxan ser ut att bli oförändrad nästa år. Men samtidigt införs en avgift för bristande sopsortering.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-09-10 17:00

– Vi har fått ett inofficiellt uppdrag att införa sopsorteringen även i den kommunala verksamheten, och det ska göras så snabbt det går, säger projektchef Jens Karlsson.

Egentligen är det en fråga som hängt med i några år. Målet är att det ska vara klart i god tid innan den nya lagstiftningen träder i kraft. Till 2024 blir det lag på att avfallet ska vara sorterat även från kommunens egna verksamheter.

En omfattande förstudie har gjorts och den visar att det på de allra flesta ställena, 38 stycken, är det fullt möjligt att införa sorteringen ganska snart.

– Det som återstår att lösa är bland annat interna transporter, säger Jens Karlsson, och en del i hur man får soprummen att fungera.

I några fall krävs det dock lite större insatser för att få plats med de nya sopkärlen. I viss mån kan det kompenseras av att flera ställen redan är i gång, exempelvis räddningstjänsten. 

Eftersom flera av kommunens verksamheter finns i flerfamiljshus, räknar Jens Karlsson med att det även i dessa ska bli ordning på torpet, att det ska lösa sig med fastighetsnära insamling för hela huset.

Utredningen visar att det är långt ifrån gratis att införa sopsorteringen. Det kommer att krävas en del investeringar för att det ska kunna genomföras. Bara i själva kommunhuset beräknar man med en kostnad på dryga 200 000 kronor. Men då ingår ett års hämtning också.

När fastighetsnära insamling infördes, var det många som hade synpunkter på att kommunen var undantagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!