Nu är solcellerna på gymnasiet i full drift

Solcellerna på gymnasiets tak är i full drift. Det betyder att gymnasiet, lika väl som Hagadal och Albäcksskolan, får en stor del av sin elförsörjning från solen.

Solcellerna på gymnasiets tak gör skillnad. De svarar för en stor del av förbrukningen, inte bara på gymnasiet utan också på Albäcksskolan och Hagadal.

Solcellerna på gymnasiets tak gör skillnad. De svarar för en stor del av förbrukningen, inte bara på gymnasiet utan också på Albäcksskolan och Hagadal.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-04 05:00

– Det är den största anläggningen vi har, säger Mattias Westrin, energiingenjör på AB Hultsfreds Bostäder som förvaltar alla kommunala byggnader.

Anläggningen är på 150 kilowatt installerad effekt. Det täcker inte hela behovet, men det är ändå ett kraftfullt tillskott. 

– Och på sommaren kan vi till och med leverera ut energi på nätet, säger Westrin.

Än så länge är det bara gymnasiet och förskolan Växthuset som har solceller på taken.

– Men det ska bli fler, säger Mattias Westrin, vi har målet att installera en anläggning varje år framöver. Just nu håller jag på att projektera för nästa.

Den kommer att gå ut på upphandling inom kort. Men var den ska placeras är en hemlighet än så länge.

Från allra första början var det meningen att gymnasiets solpaneler skulle sitta på Hagadal. Men det visade sig att taket där inte orkade med den ökade belastningen.

– Det är något man måste ta med i beräkningen. Taken måste tåla en ökad belastning, säger Mattias Westrin

Gymnasiets F-hus ligger inte långt från Hagadal. Och på samma elabonnemang dessutom.

Strax innan jul hölls en slutbesiktning av både solcellerna och det ombyggda taket. Sedan var det bara att starta anläggningen.

Samtidigt pågår en stor genomgång för att hitta möjliga effektiviseringar. Det är projektchefen Jens Karlsson som håller i "kablarna" för gruppen som jobbar med att minska den interna energiförbrukningen.

– Vi jobbar främst med den ekonomiska biten, i och med att vi har ett nytt elavtal som ökar kostnaden, säger han.

Det nya elavtalet ser ut att öka kostnaderna för hela kommunkoncernen med runt tio miljoner kronor per år. I december månad gick man ut till all personal med en uppmaning om att hålla igen på elförbrukningen.

– Jag är ganska säker på att vi lever upp till EU:s bestämmelse om femprocentsmålet, säger Jens Karlsson, även om vi inte har gjort någon uppföljning. Men en sådan ska vi göra under våren och presentera för politiken. Det är vetenskapligt belagt att om alla lever upp till en sänkning med fem procent, skulle priset till konsument sjunka med 40 öre.

Mer handfasta investeringar ska det också bli. Bland annat ska gatubelysning bytas ut mot led-lampor.

– Problemet är bara att det är långa leveranstider, hela världen håller på med samma sak. Vi beställde i höstas för att kunna montera nu i vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!