Polisen om vansinnesfärden: "Fick en otäck känsla"

Bilisten körde sönder ett staket, sladdade i korsningar och blev prejad av polisen innan han rymde till fots. Vimmerby Tidning har tagit del av polisens utredning – som ger en detaljerad bild av höstens vansinnesfärd i centrala Hultsfred.

Bilen blev kraftigt demolerarad och fick skrotas efter vansinnesfärden i september 2023.

Bilen blev kraftigt demolerarad och fick skrotas efter vansinnesfärden i september 2023.

Foto: Polisen

Hultsfred2024-03-24 18:00

Nyligen åtalades en tonårskille i Hultsfreds kommun för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning. I stämningsansökan står det att han visade "uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom". 

Men vad hände egentligen?   

Med hjälp av förundersökningsprotokollet kan vi nu berätta mer om den dramatiska septembernatten.     

undefined
Det här staketet utanför Allelektronik kördes sönder. Det blev startskottet på en dramatisk kväll/natt i Hultsfred.

Vid 23-tiden på kvällen larmades polisen till företaget Allelektronik på Storgatan i Hultsfred. Där hade en personbil kört av vägen och prejat ner cirka 20 meter av företagets stålstaket.   

Trots betydande skador på bilen kunde föraren köra därifrån. Men det läckte vätskor om bilen.   

– Jag började följa spåren med min bil norrut och kom in på Folkparksvägen. På Folkparksvägen fick jag möte med en grå personbil med ett halvt fungerande främre halvljus, berättar en polisman i utredningen.   

Polisen misstänkte att någonting inte stod rätt till och försökte stoppa bilen. Men trots både blåljus och stopptecken körde bilisten förbi – på fel sida av vägen.   

– Föraren av den grå bilen körde vingligt över hela vägbanan. Efter cirka 150 meter i korsningen Storgatan/Folkparksvägen sladdade bilen okontrollerat när föraren saktade ner och försökte svänga vänster. Detta var en T-korsning där det lyckligtvis inte kom något annat fordon.    

Vidare berättar polisen att han hade en "otäck känsla". Efter incidenter på både Östra Långgatan och Regementsvägen bestämde sig polismannen för att agera.   

– Jag ville nu avbryta vansinnesfärden medan inga andra bilister eller fotgängare fanns i närheten. När vi nu befann oss i så låg hastighet passade jag på att preja till bilen.   

undefined
Här har polisen prickat ut färden. Bland annat körde föraren på Storgatan, Östra Långgatan och Folkparksvägen.

Bilen blev ståendes.

Om jakten tog slut där? Nej. Bilisten och två medpassagerare lämnade fordonet och sprang iväg. Två sprang norrut på Östra Långgatan mot Magnussons däckservice, medan den tredje sprang söderut mot Ica.

Polismannen som var hack i häl på tonårsgänget hade med sig en hund.     

– Hunden började spåra efter de två som sprang norrut. Efter knappt femtio meter kom vi ifatt en av dem, inne i ett tätbevuxet och kolsvart buskage. Hunden bet personen då denne fortsatte flykten och sina rörelser utan att stanna, berättar polisen i utredningen.   


Ambulanspersonal undersökte passageraren som blev biten. Han fick senare uppsöka sjukhus för att kontrollera skadorna.   

Den misstänkte föraren kom undan. I alla fall för stunden. Via bilens registreringsnummer och vittnesuppgifter var det en minderårig Hultsfredsbo som tidigt pekades ut som misstänkt.   

De misstankarna förstärktes under natten när en polispatrull åkte hem till tonåringens adress och hans säng var tom, samtidigt som fönstret i hans rum var öppet.    

Senare under natten kom tonåringen hem. Initialt erkände han vad som hade hänt, men i efterföljande polisförhör nekade han till brott och menade att det första "erkännandet" byggde på ett missförstånd.   

Nu är det upp till Kalmar tingsrätt att besluta om den åtalade tonåringen är skyldig eller inte.     

Notan för vansinnesfärden uppgår till cirka 134 000 kronor. Bilen fick skrotas och det kostade tiotusentals kronor att laga det trasiga stängslet.                   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!