Nu börjar asfalteringen av Norra Oskarsgatan

Efter ungefär ett och ett halvt år börjar Norra Oskarsgatan bli klar. Senast om tre veckor ska asfalten vara helt lagd.

Hultsfredsbon Göte Jönsson tror att ombyggnaden blir fin av Norra Oskarsgatan när den är klar. Men han tycker att kommunen har tagit i för mycket med så många fartgupp.

Hultsfredsbon Göte Jönsson tror att ombyggnaden blir fin av Norra Oskarsgatan när den är klar. Men han tycker att kommunen har tagit i för mycket med så många fartgupp.

Foto: Anders J Andersson

Hultsfred2023-10-05 21:00

Det var i april förra året som projektet med VA-saneringen av Norra Oskarsgatan drog igång. Nu börjar projektet bli klart.

– Infarten till Hultsfred blir ett jättelyft mot hur det var innan om man tittar på bilder från Google. Då såg det inte klokt ut. Nu blir det en riktig gång- och cykelväg som är tillgänglighetsanpassad, säger Ronny Bergqvist, platschef hos NCC för projektet med Norra Oskarsgatan.

Träden och gräset kommer att ge ett helt annat intryck för den som kör in i Hultsfred.

På onsdagen pågick fortfarande stensättning i delen av Norra Oskarsgatan mot riksvägen, ungefär i höjd med gamla Willys. 

– Det som är kvar nu är småkompletteringar vid överfarter och övergångsställen och sedan det sista lagret asfalt. Det kommer vi att göra de nästkommande veckorna.

Under onsdagen och torsdagen sker en del mindre smålagningar.

– I nästa vecka är det älgjakt så då blir det lite manfall både på våran sida och asfaltssidan, berättar Ronny Bergqvist.

Sträckan förbi gamla Willys och OKQ8-macken påbörjas på torsdag i nästa vecka och sedan fortsätter man i riktning mot centrum. Hela området kommer att asfalteras klart under en period på tre till fem dagar, då det blir störningar i trafikflödet.

Fartguppen menar han inte hade kunnat gjorts på annat sätt än så de är gjorda. Hade de börjat lägga mer asfalt runt dem hade kanten bara flyttats en bit framåt.

I början av vecka 42 tror Ronny Bergqvist att allt kommer att vara klart.

– Jag uppskattar att folk tar hänsyn när vi är ute på vägen. Hultsfredsborna har varit väldigt tillmötesgående under projektet, säger han.

Hur känns det för er på ÖSK att projektet börjar bli klart?

– Självklart är det jätteskönt att projektet börjar bli färdigt. Norra Oskarsgatan är den mest trafikerade i Hultsfred. Det ska bli skönt att få på asfalten och få bort de lite höga kanterna på farthindren, säger Simon Råsbacken, projektledare på Östra Smålands Kommunalteknikförbund, ÖSK.

Att projektet blivit en till en och en halv månad försenat tycker han inte är så farligt med ett projekt som pågått i ett och ett halvt år. Det dyker alltid upp saker som inte går att förutse när det grävs menar han.

– Vi har också haft mycket höga flöden med både dagvatten och spillvatten, berättar Simon Råsbacken.

Enligt ÖSK var planen att en liten asfaltskant hade lagts vid guppen så att de inte blivit så hårda. Sedan skulle den asfalten frästs ned inför läggningen av topplagret.

Hela projektet beräknas landa på 55 till 56 miljoner kronor.

Göte Jönsson är Hultsfredsbo och tycker att det ska bli skönt när projektet är klart.

– Farthindren blir kvar men vi slipper de vassa kanterna säger Göte Jönsson, som arbetat inom entreprenad i 30 år.

Vad tycker du om antalet gupp?

– Det är lite överdrivet. Det måste gå att gå över ett övergångsställe utan att det är ett farthinder. Det finns ju flera övergångsställen i Hultsfred som inte har farthinder. 

Vad tycker du om helheten som sådan med träd, gräs, gångvägar och så vidare?

– Det blir bättre än förut och görs inget så förfaller det. Det är samma med torget där nere (Tors Plan), det är jättefint men de hade inte behövt ta i så mycket.

Du menar att omdaningen kunde varit måttligare?

– Man måste göra något. Det är som med ett hus att håller man inte på och renoverar så förfaller det. Likadant är det med gator och sådant. VA-jobben måste göras, det är ofrånkomligt. Det blir säkert bra när träden växer upp och det blir lite lummigt.

Ännu tar det några veckor innan hela Norra Oskarsgatan är klar. Under tiden får trafikanterna fortsätta köra över guppen och känna hur bakhjulen slår i.
Ännu tar det några veckor innan hela Norra Oskarsgatan är klar. Under tiden får trafikanterna fortsätta köra över guppen och känna hur bakhjulen slår i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!