Negativ trend på skola – färre känner sig trygga

Färre elever känner sig trygga på Albäcksskolan i Hultsfred, enligt en elevenkät. "Vi behöver jobba för att öka tryggheten", säger rektorn Karolina Karlsson.

Rektor Karolina Karlsson i samspråk med elever på skolan. På rasterna söker sig många elever till det så kallade torget, där skolans kafeteria ligger.

Rektor Karolina Karlsson i samspråk med elever på skolan. På rasterna söker sig många elever till det så kallade torget, där skolans kafeteria ligger.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-11-09 18:00

Som Vimmerby Tidning tidigare rapporterat har flera bråk på skolorna i Hultsfred, däribland Albäcksskolan, resulterat i polisanmälningar.

Tryggheten på högstadieskolan med 350 elever har försämrats under de senaste åren, enligt skolans senaste kvalitetsredovisning. Läsåret 2019/2020 svarade 96,4 procent av skolans elever att de var trygga i skolan. Läsåret 2021/2022 hade den siffran sjunkit till 87,1 procent.

– Vi vill att alla ska känna sig trygga, säger Karolina Karlsson som inte är nöjd med siffrorna.

– Vi har rätt många som inte känner sig trygga.

undefined
Rektor Karolina Karlsson i samspråk med elever på skolan. På rasterna söker sig många elever till det så kallade torget, där skolans kafeteria ligger.

Samtidigt menar hon att trygghet är svårt att mäta, och att pandemin kan påverka jämförelsen. Eleverna har inte heller fått frågan om varför de känner sig mindre trygga.

– Utöver elevenkäten har vi gjort en trygghetskartläggning med frågor om just Albäcksskolan. Det handlar mer om att identifiera platser där vi ser en minskad trygghet, för att se vad vi kan jobba med. Den enkäten säger egentligen mer.

Det är främst skolans allmänna utrymmen som upplevs otrygga. En sådan plats är matsalen. Eftersom Albäcksskolan inte har någon egen matsal får eleverna äta lunch på gymnasiet.

– När en 13-åring ska äta med en 19-åring är det ganska stor skillnad i både storlek och mognad, säger Anna Källåker, som även hon är rektor på Albäcksskolan.

– 800 elever ska äta lunch på två timmar. Den restaurangen är rätt stor. Det är värre än att gå på Ikea, säger Karolina Karlsson.

undefined
Sedan ett år tillbaka har skolan ett lugnt och tyst rum på övervåningen. "Det är uppskattat att ha lite olika miljöer", säger Karolina Karlsson.

För att öka tryggheten har möbleringen ändrats i matsalen. 

– Eleverna tycker att det är skönt att det inte är så långa bord, utan fler småbord, säger Karolina Karlsson som berättar att de även försöker minska köerna och ha fler vuxna på plats.

– Vuxennärvaron är väldigt viktig. Märker vi att många elever pratar om att det är otryggt, trångt eller långa köer, då försöker vi gå upp med personal och röra oss där.

Ökad vuxennärvaro har det även blivit vid Albäcksskolans kafeteria, efter att personalrummet flyttats ned en våning. Karolina Karlsson nämner också den samverkan skolan har med ungdomsenheten på kommunen.

– De vet om vilka platser elever tycker är lite rörigare. Vi har till exempel en korridor där det är mycket elever på samma yta. Det är viktigt att ungdomsenhetens personal rör sig där.

Skolvärden Anna Borgengren har mycket kontakt med eleverna.

– Jag upplever att det är lugnt och tryggt, säger hon.

undefined
Skolvärd Anna Borgengren och rektor Karolina Karlsson tycker båda att det har blivit lugnare på Albäcksskolan.

Hur ofta är det bråk?

– På skolan är det väldigt sällan. Det har varit en del incidenter utanför skolan. Men på skolan tycker jag att det är väldigt sällan.

Enligt Karolina Karlsson är det lugnare nu jämfört med för fem år sedan.

– Personalen ser ett ökat lugn på skolan, säger rektorn som berättar att elevhälsan också haft samtal med alla elever i årskurs 7.

– I våra samtal säger alla sjuor att de känner sig trygga på skolan.

Till Vimmerby Tidning säger flera elever att de känner sig trygga, men vissa nämner att det är högljutt på en del ställen och ont om plats i matsalen.

– Vi försöker prata med eleverna mycket. Det ska inte bara vara kuratorer eller rektor, utan all personal jobbar för att vi ska ha goda samtal med eleverna, så att alla elever har någon att vända sig till, säger Karolina Karlsson.

Under nästa år ska skolgården renoveras, vilket ska ge eleverna fler valmöjligheter på rasterna.

– Bollaktiviteter och sittplatser är genomgående vad eleverna önskar.

Elevenkäten

Elevenkäten 2022 visar att 87,1 procent av eleverna på Albäcksskolan är trygga. 84 procent av eleverna upplever att de har en vuxen som de kan prata med om något oroar dem. 80,9 procent upplever att de vuxna på skolan bryr sig om dem. Samtliga siffror har försämrats jämfört med föregående läsår.

Enligt enkäten önskar eleverna att fler vuxna finns ute bland eleverna när det inte är lektion, och att vuxna agerar när de ser att det händer något som inte är okej. Skolgården behöver också förbättras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!