Nedskärningar på 16 miljoner föreslås inom skolan

Besparingar på totalt 16 miljoner kronor föreslås inom skolan i Hultsfreds kommun. En rad tjänster väntas försvinna inom förskolan, grundskolan, gymnasiet och lärcenter.

Alla delar av skolan i Hultsfreds kommun berörs av besparingsförslagen som nu skickas vidare till budgetberedningen.

Alla delar av skolan i Hultsfreds kommun berörs av besparingsförslagen som nu skickas vidare till budgetberedningen.

Foto: Axel Hilleskog

Hultsfred2024-04-19 13:43

Barn- och utbildningsnämnden höll nyligen ett extra sammanträde för att diskutera besparingar inför 2025.

– Det finns inga beslut om besparingar, utan det är bara förslag som nämnden har tagit fram, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Totalt handlar det om besparingsförslag på 16 miljoner kronor som nu lämnas vidare till budgetberedningen. Nämnden har fått i uppdrag att göra neddragningar på 10,4 miljoner, vilket Vimmerby Tidning tidigare berättat. De neddragningarna fördelas på följande sätt i förslaget:

  • Förvaltning: 785 000 kronor
  • Förskola: 3 211 600 kronor
  • Grundskola: 3 686 000 kronor
  • Anpassad grundskola: 545 900 kronor
  • Gymnasieskola: 1 281 300 kronor
  • Anpassad gymnasieskola: 222 800 kronor
  • Lärcenter: 697 400 kronor

Flera tjänster försvinner inom såväl förskolan som grundskolan och gymnasiet, enligt förslaget. Även en chefstjänst på förvaltningen tas bort. Nämnden räknar även med att kunna minska kostnaderna för moduler. Vidare avskaffas SFI-undervisningen kvällstid på Hultsfred lärcenter.

undefined
"Det är många förändringar på en gång och det berör alla våra verksamheter", säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Utöver besparingsförslagen på 10,4 miljoner föreslås en minskning av budgeten med 3,6 miljoner utifrån demografimodellen. Det innebär bland annat en minskning med sju tjänster inom förskolan.

Dessutom föreslår nämnden en avvecklingsplan för flyktingkontot, vilket innebär besparingar på två miljoner. I så fall minskas personalen med 1,5 tjänst på gymnasiet och 1,5 tjänst på lärcenter.

– Det är många förändringar på en gång och det berör alla våra verksamheter. Det blir en anpassning till den normala nivån som var innan flyktingvågen. Då ökade vi antalet tjänster och hyrde in moduler, säger Martin Snickars som berättar att elevantalet i grundskolan ökade med 30 procent under en tioårsperiod.

– Nu gör vi en minskning steg för steg. Det är alltid svårare att krympa.

Enligt Martin Snickars inväntar man nu budgetberedningens förslag till kommunfullmäktige. Samtidigt analyseras verksamheten. Hur stor del av besparingarna som ska genomföras avgörs när fullmäktige tar beslut om budgeten i juni.

– Det är framför allt obehöriga som inte har legitimation som inte får förlängt om det ska verkställas, säger Snickars och tillägger att personal även kan behöva byta enhet.

Det sistnämnda gäller bland annat personalen på Råsebäcks förskola, som läggs ner.

– De får byta arbetsplats till en annan förskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!