Nästan hälften av eleverna frånvarande på Albäcksskolan

Frånvaron är stor på högstadieskolorna i Hultfredskommun. "Nästan hälften av eleverna på Albäcksskolan är frånvarande av olika anledningar" berättar barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Tomt och ödsligt på skolgården. Nästan häften av eleverna på Albäcksskolan är frånvarande den här veckan. Dock inte alla på grund av covid.

Tomt och ödsligt på skolgården. Nästan häften av eleverna på Albäcksskolan är frånvarande den här veckan. Dock inte alla på grund av covid.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-01-20 19:00

En ökad smittspridning i samhället, förkylningar och familjekarantän har gjort att frånvaron ökat på skolorna i Hultsfreds kommun. När det gäller frånvaron hos elever är högstadieskolorna mest drabbade. 

– Det är oroväckande. På Albäcksskolan tror jag att vi närmar oss toppen. Vi följer situationen varje dag för att se hur den utvecklar sig och har flera gånger varit i kontakt med smittskyddsenheten på region Kalmar. Men så länge har vi rekommenderas att fortsätta hålla öppet, berättar Martin Snickars. 

Covidfall har konstaterats bland eleverna men är inte länkade till en smittspridning inom skolan. Övriga är hemma på grund av andra förkylningar, milda symtom eller karantän. 

– Det har varit enstaka fall i olika klasser, totalt någonstans mellan 10-15 stycken. Så rekommendationen vi har fått är att fortsätta hålla öppet. För att lösa situationen just nu har vi en kombination av när- och fjärrundervisning, där de elever som är hemma men tillräckligt friska kan delta digitalt.

undefined
"Vi är väldigt tacksamma för det alla våra medarbetare gör för att hitta lösningar för att få det att fungera i pandemin", berättar barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Däremot har fjärrundervisning i veckan satts in för att stoppa en eventuell smittspridning på Hultsfreds gymnasium.

– Där har vi två klasser som gått över till fjärrundervisning efter rekommendation från smittskydd. Det beslutades efter att tre elever bekräftats positiva och flera andra var hemma med symtom. Så det var risk för en smittspridning i klasserna. Sedan dess har det inte blivit fler bekräftade fall. I övrigt har vi bekräftade fall av covid på olika enheter. Främst bland elever, ett fåtal bland personalen.

När det gäller frånvaro av olika anledningar har gymnasiet nu haft en frånvaro på 20 procent hos eleverna och 10 procent hos personalen. Hos skolorna med årskurs ett till sex har frånvaron legat lite lägre för eleverna, runt 15 - 20 procent. 

– Vuxenutbildning har vi väldigt låg frånvaro i. Men i förskolan har vi ett ansträngt läge på grund av att det är en rätt hög frånvaro bland personalen samtidigt som frånvaron hos barnen är låg. Vi har anlitat alla vikarier vi har för att få det att fungera, vilket det gör hittills. Om det skulle bli värre måste vi prioritera barnen till de vårdnadshavare som har samhällsviktiga tjänster. Men vi är inte där och kommer göra vårt bästa för att inte behöva begränsa antalet barn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!