Mystiska fotspår i snön skapar oro i Hultsfred

"Det känns otrevligt", tycker en person på Ekenäsvägen i Hultsfred. Han och två grannar har under natten till torsdagen haft ovälkommet besök i sina trädgårdar.

Från trädgård till trädgård på Ekenäsgatan kan man följa de nattliga besökarnas färd. Linus Ivarsson och Ulf Bowein tror att det möjligen kan vara en jakt på alkohol genom trädgårdarna.

Från trädgård till trädgård på Ekenäsgatan kan man följa de nattliga besökarnas färd. Linus Ivarsson och Ulf Bowein tror att det möjligen kan vara en jakt på alkohol genom trädgårdarna.

Foto: Olof Carlson/Charlotte Madestam

Hultsfred2021-12-09 20:00

– Av spåren att döma har personen gått från hus till hus. Hos oss gick personen upp för trappan till altanen, fortsätter personen vi talat med. Men det verkar inte som om någon varit uppe på altanen.

Spåren ledde vidare in till grannen, där den nattlige besökaren varit inne på altanen.

Ytterligare minst en av grannarna på den lilla gatan har haft påhälsning.

Den här nattvandraren skapar naturligtvis stor oro, vad är meningen med de här besöken i trädgårdarna nattetid? Är det någon som är på jakt efter saker, eller är det någon som rekar inför kommande inbrott? Frågorna är många. 

Men det är inte bara på Ekenäsvägen som mystiska fotspår uppstått i snön om nätterna. Natten till onsdagen skedde samma sak på Andersbovägen, där en man i 65-årsåldern upptäckte en uppsättning spår som ledde fram till ett förråd och det visade sig att låset där klippts upp.

– Det visade sig dock att inget blivit stulit, säger Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn som fått in en anmälan om händelsen.

Däremot stals en moped i samma kvarter i samma veva.

Även villor i mera centrala lägen har utsatts, där fotspåren avslöjar okända besökare.

– Det var natten mellan söndag och måndag som det var någon som var ute och gick i vår trädgård, säger en villaägare.

Trots att de här mystiska spåren har upptäckts i olika delar av Hultsfred den senaste tiden, anar Anders Hultman att det finns ett samband.

– Det finns en del som tyder på att det är samma gärningsperson som varit i farten överallt, säger han. 

Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på Hultsfreds kommun, har också de här fotspåren på sitt bord. Bildligt talat i alla fall. Han försöker samla in så mycket information som möjligt kring det här.

– Vad jag förstår är det två personer som går runt i trädgårdarna och upp på altanerna, säger han. Kanske på jakt efter alkohol. Nu så här års är det många som använder sina altaner som kylskåp. 

Men det är inte lätt att hitta de här personerna, betonar han. 

– De är slipade och håller till på husens baksidor. Men vi kan i alla fall hoppas att de fastnar på någon övervakningsfilm någonstans.

Linus Ivarsson uppmanar alla att polisanmäla, om de upptäcker fotspår i trädgårdarna. 

– Är det inte anmält så har det inte hänt, resonerar polisen. Är det inte anmält kan polisen inte göra något. Det blir ett moment 22, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!