Den här gången har maten "kryddats" lite extra dessutom. Det är nytt för den här säsongen att församlingens musiker svarar för en konsert i kyrkan första torsdagen i varje månad. Innan lunchen.
- I dag såg jag lite nya ansikten, som inte var här vid premiären i februari. Så saknade jag några i dag som var förra gången, säger kyrkomusiker Ann-Marie Daag Albrechtsson. Så det börjar hitta hit lite folk nu.
Just den här gången fick Ann-Marie med sig kören Voces Gaudia också, som sjunger bland annat Störst av dem är kärleken och Havet innan man avslutar med Klinga mina klockor.
Jag ser att några av besökarna lyssnar med slutna ögon. Det blir en halvtimma i total tomhet. En skön stund utan tankar, utan måsten och utan krav. Bara rösterna och pianot hörs i kyrkan.
- Man måste inte alls följa med in till församlingshemmet och äta soppa sedan, säger Ann-Marie. Det gör man precis som man vill. Några går bara på lunchmusiken, andra bara på sopplunchen.
22 liter soppa
Men roligt är det förstås när kön ringlar lång till kastrullerna. Ingrid Johansson har förberett sig väl med 22 liter soppa, som luktar förföriskt gott. Bara på lukten är det svårt att säga vad det blir för soppa, men magen säger sitt direkt: att den är hungrig.
- Jag hoppas det ska smaka, säger Ingrid och rör ner kycklingen som tillagats i ugnen först.
Bredvid henne på bänken ligger en pärm, full med recept. Bara sopprecept. Hon har hunnit samla på sig en del under årens lopp.
Musik som lite extra krydda
Husmor Ingrid Johansson lägger en sista hand vid den currygula soppan. Lite krydda till och så rör hon omsorgsfullt i kastrullerna igen. Hon vill att det ska bli bra och ställer höga krav på maten hon lagar åt ett 50-tal.Just i dag blir det kyckling och linssoppa med hembakat surdegsbröd. Och så skuren mandel- och chokladkaka till efterrätt. När kyrkan ordnar sopplunch är allt gjort från grunden.
Ingrid Johansson är klar med dagens soppa. Den här gången blir det currygul kyckling- och linssoppa. Det doftar ljuvligt i hela församlingsgården.
Foto: Fotograf saknas!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!