Monstruöst roligt på kollo

Monster och sagofigurer är vardag när det är sommarkollo i Salsnäs utanför Målilla, mottot är att kollot ska vara det roligaste som händer på hela året.

Hultsfred2015-07-17 22:21


- Skynda er, skynda er, monstren kommer! Vitklädd med rött lösskägg viftar och ropar filosofen Fläskkotlettos från antika Grekland.
Ledarna surrar runt mellan de olika husen och förbereder sig inför den sista utmaningen och skådespelet. Det är näst sista dagen på kollot och de 15 deltagarna har under hela veckan mött och bekämpat olika monster från den grekiska mytologin. Med hjälp av osynliga ringar och både horn och pilbåge i guld ska de tillsammans hjälpas åt att besegra en minotauros (monster som både är människa och tjur) och ett grönt trehövdat vidunder.
- Det är ett fantastiskt ställe att vara på, lite som Narnia, berättar ledare Albin Werle.

En avsides oas
Salsnäs ligger som en grön oas med faluröda byggnader och får. Hit ringlar sig en enfilig grusväg genom skogen och infarten till gården pryds med en stor portal. Deltagarna är ungdomar med lätta funktionshinder. En del kommer ända uppifrån Piteå och Gällivare medan andra kommer från Göteborg, Malmö och övriga Sydsverige. De flesta deltagare och ledare återkommer år efter år och för många är det just årets höjdpunkt. De bildar en stor familj och grundaren Eva Remnert menar att många deltagare utvecklas positiv under veckan.
- Kollot går jättebra och alla är så nöjda. Föräldrarna märker skillnad på att deras ungdomar kommer hem och klarar mycket mer själva. De festa växter en halvmeter efter att de varit här. Det hänger ihop mycket med självförtroende. Vi jobbar mycket med beröm och övar på att både lyssna på andra och berätta själva.
Ledare Hannes Anagrius, som varit med de senaste åtta åren, håller med.
- Vissa kommer hit och knappt pratar, under tiden de är här blommar de ut, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!