Miljöbrott avslöjat – läckande tunna på sjöbotten

En läckande tunna på botten i sjön Nerbjärken utanför Hultsfred kan vara ett miljöbrott. En polisanmälan är upprättad.

Under ytan finns vad som misstänks vara ett miljöbrott. En gammal läckande tunna hittades i sjön av en privatperson som slog larm.

Under ytan finns vad som misstänks vara ett miljöbrott. En gammal läckande tunna hittades i sjön av en privatperson som slog larm.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2021-09-01 21:00

– Det var en privatperson som såg att något bubblade upp till ytan, berättar miljöinspektör Karin Åkerfeldt på miljö- och byggnadsförvaltningen. Privatpersonen kontaktade räddningstjänsten, som åkte ut och kontrollerade.

Då hade dock bubblandet upphört, och man kunde konstatera att det inte var något akut läge.

Dykningar som gjorts på platsen visar att tunnan ligger på tre, fyra meters djup i sjön, sex meter ut från stranden och av tecknen att döma har den legat där ganska länge.

Är det känt vad tunnan innehåller?

– Det vet vi inte, säger Karin Åkerfeldt. Men det verkar vara någon form av olja eller diesel. Men jag tror inte det är speciellt mycket. Det är i alla fall ingen som sett fler bubblor.

Eftersom tunnan ligger på sjöbotten, är det svårt att avgöra vem som har ansvaret för att den kommer i väg. Därför har ärendet överlämnats till ÖSK som får ta hand om den.

– Vi väntar bara på att polisen ska avskriva ärendet, säger Mikael Nilsson, driftschef på ÖSK, först då kan vi ta bort tunnan.

Eftersom tunnan ser ut att ha legat både länge och väl på botten, finns det farhågor om att den går sönder om man börjar röra på den.

– Därför är det väldigt viktigt att säkra upp med länsar, så att det går att ta upp om det rinner ut mer, säger Karin Åkerfeldt.

Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn bekräftar att det kommit in en polisanmälan om händelsen från miljö och byggnadsförvaltningen i Hultsfred- Vimmerby. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!