Mer lokalt på tallriken i ny upphandling

En ny upphandling av livsmedel öppnar möjligheter till än mer lokal mat på tallriken på kommunala boenden och i skolmatsalarna framöver.

Skolorna får möjlighet att servera mer lokalt producerad mat. Första december börjar en ny upphandling att gälla och den ger lokala producenter bättre möjlighet att leverera till kommunen.

Skolorna får möjlighet att servera mer lokalt producerad mat. Första december börjar en ny upphandling att gälla och den ger lokala producenter bättre möjlighet att leverera till kommunen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-10-08 14:00

Redan tidigare har Hultsfreds kommun jobbat för mer lokalt producerad mat, och har kommit en bra bit på väg. Första december börjar en ny upphandling att gälla och den öppnar möjligheter till mer lokala livsmedel. Flera lokala producenter har fått chansen att leverera mat till kommunens alla kök.

– Vi fått lite mer erfarenhet av upphandlingar och vi har kunnat förfina och utveckla den här upphandlingen ytterligare  inom ramen för vad Lagen om offentlig upphandling tillåter, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Vi har delat upphandlingen i två delar, för att möjliggöra för mindre producenter att delta. 

Det som i dagligt tal kallas för kolonialvaror och sådant som inte finns lokalt, har blivit en upphandling för sig. Medan kött, fläsk, mjölk och liknande har upphandlats för sig.

På så sätt har de lokala producenterna fått en möjlighet att komma till.

– Vi vill ha bra råvaror till våra kök, säger Annie Hermansson, enhetschef för köken i kommunen. 

I den här nya upphandlingen blir det nu Axelssons i Stora Aby som levererar potatis, och i förekommande fall jordgubbar och hallon. Dackebygdens kött i Virserum levererar nötkött, och Håkans Glada Utegrisar svarar för fläsket.

Emåmejeriet får leverera mjölk och andra mjölkprodukter i största möjliga utsträckning.

Den här kommunala upphandlingen gäller de kommunala köken vid såväl äldreboenden, och andra boenden som skolor och skolmatsalar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!