Mer godis än bus: Tyras spöken gav halloweenkänsla

Julen har sina pepparkakor, midsommar sin jordgubbstårta. Till halloween blev det marängspöken och fladdermöss hos familjen Roos Simonsson.

En halloweenkänsla lockades fram hos familjen Roos Simonsson, när Tyra, Emma och Assar bakade marängspöken och fladdermöss.

En halloweenkänsla lockades fram hos familjen Roos Simonsson, när Tyra, Emma och Assar bakade marängspöken och fladdermöss.

Foto: Privat

Hultsfred2020-10-29 20:00

Alla högtider har sina traditionella bakverk. Men – har egentligen halloween några?

Emma Roos Simonsson tog nätet till hjälp, när tioåriga dottern Tyra ville baka något spöklikt.

– Vi ville skapa lite halloweenkänsla genom att baka något tillsammans, säger Emma. Vi hittade recept på marängspöken, som vi spritsade och formade efter hur vi ville ha dem.

– Jag är absolut ingen van bagerska, så de ser väldigt olika ut, tillägger Emma och skrattar gott. Men det gav ett ypperligt tillfälle att lyfta värdegrundsfrågor, kring att olika är bra.

undefined
"Spökena blev väldigt olika, men det gav ett ypperligt tillfälle att lyfta värdegrundsfrågor, kring att olika är bra", säger Emma Roos Simonsson.

Så det blev en trevlig, gemensam stund där i köket hos familjen, när man hade en höstlovsaktivitet med halloweenkänsla.

13-årige sonen Assar ville baka fladdermöss som fick sin bas i chokladbollar, som dekorerades med strössel, oreokakor och godisremmar.

– De blev jättegoda, både spökena och fladdermössen, säger Tyra och Assar.

Recept på marängspöken:

Ingredienser: 3 äggvitor, 1 dl socker, 1 krm ättiksprit (12 procent), 1 dl florsocker, 25 g mörk choklad.

Vispa äggvitorna, hälften av sockret och ättikan i ca två minuter. Tillsätt resten av sockret och vispa ytterligare fyra minuter.

Sikta ner florsockret och vänd ner försiktigt. Fyll marängen i en spritspåse och spritsa ut tolv marängspöken på en bakpappersklädd plåt.

Baka i mitten av ugnen i 100 grader ca en och en halv timme, stäng av ugnen och låt marängen stå kvar på eftervärme i ca en halvtimme.

Smält choklad över vattenbad och måla ögon på marängen.
(Från Ica.)

undefined
Marängspöken och fladdermöss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om