Mer förorenad mark påträffad: Fördyrar ett par miljoner

Saneringsprojektet i Hultsfred blev inte klart som tänkt. Mer förorenad mark har hittats på granntomten. Det fördyrar projektet med ett par miljoner kronor.

Saneringen av det före detta impregneringsverket inleddes i januari och skulle varit klart nu var tanken. Projektet försenas dock av att ytterligare förorenad jord upptäckts på grannfastigheten.

Saneringen av det före detta impregneringsverket inleddes i januari och skulle varit klart nu var tanken. Projektet försenas dock av att ytterligare förorenad jord upptäckts på grannfastigheten.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-07-08 18:00

Saneringen av före detta impregneringsverket på fastigheten Husbyggaren 6, som ägs av Södra, har dragit ut på tiden.

– Vi trodde att vi skulle vara klara till sommaren, men nu räknar vi med två månaders försening plus semestermånaden, så dagens bedömning är att vi blir klara i september, säger Klas Arnerdal, projektledare på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Anledningen är att mer förorenade massor hittats och måste schaktas bort från grannfastigheten, Husbyggaren 5 som tillhör annat fastighetsbolag i Hultsfred. Även här är det i huvudsak arsenik och polyaromatiska kolväten som upptäckts.

– Det rör sig om ett mindre område, 2 000 till 3 000 kvadratmeter, i direkt anslutning till det redan schaktade området, säger Klas Arnerdal. Så det krävdes inte jättevilda gissningar att det skulle finnas förorenade massor där också. Men, vi hade inte det klart för oss från början.

Finns risken att ni hittar ännu mer förorenad jord?

– Någon större spridning är det inte tal om, så nu törs jag lova att det inte är fler fastigheter. 

Hur mycket fördyrar det här projektet?

– En och en halv till två miljoner kronor. Södra står för halva kostnaden av projektet, staten för andra halvan, genom bidrag från Naturvårdsverket.

Hur vill du summera projektet i stort?

– Det har varit gynnsamma förhållande, inte en så kall vinter, så det har funkat bra. Det har heller inte varit någon stor sjukfrånvaro på grund av corona, så det har inte påverkat oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!