Varje vecka levereras mellan 40 000 och 45 000 portioner kyld mat från Matfabriken i Sala, ut till gamla runt om i hela Sverige. Av dessa har i genomsnitt 1 030 portioner hamnat i Hultsfred.
När Norrköpings kommun slog larm om att allt inte stod rätt till med kylmaten, att bara 21 av 69 testade matlådor bedömdes som tillfredsställande, väckte det förstås reaktioner på flera håll. Även i Hultsfred.
- Det finns ju anledning att tro att också den mat som levererats till Hultsfred kan ha haft brister, säger kostchef Karin Anemyr. För maten i Norrköping och våran kommer ju från samma ställe och är det brister vore det konstigt om det inte förekom över hela linjen.
Inga egna kontroller
Hultsfreds kommun har inte gjort någon kontroll av maten på egen hand, men Karin Anemyr har haft regelbunden kontakt med Philip Karringer och hon bevakar noga vilka åtgärder företaget vidtar.
- Det är jättebra att de tar till resurser för det här, säger hon.
Enligt Philip Karringer var kritiken från Norrköping den första. Sedan dess har Matfabriken uppdaterat och förnyat hygienrutinerna och satsat på mer personalutbildning i hygienfrågor. Det i kombination med ett nytt egenkontrollprogram ska förhindra att bakterier växer i maten.
Matfabriken tog allvarligt på kritiken
Matfabriken i Sala har tagit allvarligt på kritiken, att kylmaten till våra gamla har visat stora brister.- Efter rapporten har vi påskyndat flera åtgärder för att förbättra kvalité och smakupplevelse, säger verksamhetschef Philip Karringer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!