Mat i soporna

"Idag har ni kastat 39,1 kilo mat".
Hultsfreds Gymnasium tog till ett tufft grepp för att försöka minska mängden mat som går i soporna.
- Vi har pratat om svinnet hur länge som helst utan att det hjälper, säger Helen Thunberg i köket. Förhoppningsvis blir det mer konkret på det här sättet.

Helen Thunberg, mitten, tillsammans med Rebecca Wetterqvist och Annelie Jensen som förfasades över hur stora mängder mat som hamnade i soporna när det var kycklingfilé och potatisgratäng.

Helen Thunberg, mitten, tillsammans med Rebecca Wetterqvist och Annelie Jensen som förfasades över hur stora mängder mat som hamnade i soporna när det var kycklingfilé och potatisgratäng.

Foto: Fotograf saknas!

Hultsfred2013-05-14 06:11


90 kilo kycklingfilé, 15 kilo kycklingschnitzel och 100 kilo potatis som blev gratäng lagades till 620 gymnasieelever. Lite drygt 39 kilo gick rakt i soporna.
 - Vi har köpt en våg och bokför svinnet varje dag, berättar Helen Thunberg. Nu ville vi visa hur stora mängder det egentligen handlar om som kastas. 
- Vi hoppas matberget ska vara ett mer talande språk, än att prata kilo, tillägger kollegan Britt Thuresson.
Så när eleverna kom till matsalen såg de berget med mat, som växte sig större och större i takt med att de ansåg sig ha ätit färdigt och skrapade resten i soporna.
"Avskräckande för aptiten" tyckte eleverna.
- Förhoppningsvis avskräckande, så att eleverna börjar tänka sig för och slänger mindre, kontrade kostchef Karin Anemyr.

Ögat äter mer
Karin Anemyr berättar dessutom att det faktiskt är mer svinn de dagar det serveras sådant som efterfrågas, som anses vara extra gott.
- Så det stämmer inte alls det eleverna säger "att det skulle slängas mindre om maten var godare", tillägger hon. Ögat verkar äta mer än magen vill ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om