Ljunghäll satsar på utbildning för personalen

Ljunghäll i Södra Vi satsar på kompetenshöjning för personalen, som utbildas på Additivt teknikcenter i Hultsfred. "Det är en ganska stor satsning", säger Therése Olsson, HR-specialist på Ljunghäll.

Ett 20-tal anställda från Ljunghäll var på plats i Hultsfred i veckan för en utbildning på Additivt teknikcenter.

Ett 20-tal anställda från Ljunghäll var på plats i Hultsfred i veckan för en utbildning på Additivt teknikcenter.

Foto: Additivt teknikcenter

Hultsfred2024-02-22 16:28

I veckan var ett 20-tal personer från gjuteriföretaget på plats i Hultsfred. Additivt teknikcenter har tagit fram flera utbildningspaket som passar Ljunghälls personal.

– Det bygger på ett kompetensbehov hos personal i olika befattningar, säger Therése Olsson som berättar att teknikcentret var snabba på bollen och erbjöd företagsanpassade utbildningar.

undefined
"Vi har svårt att hitta rätt kompetens från början och därför måste vi utbilda personalen på plats", säger Therése Olsson, HR-specialist på Ljunghäll.

Operatörer och kvalitetskontrollanter utbildas i ritningsläsning och ritningsgranskning, medan verktygstekniker och konstruktörer får fördjupa sig i CAD-programmet Solid works.

– Responsen från de som har gått utbildningen i ritningsläsning och Solid works är att både innehåll i kurserna och utbildare var väldigt bra. De var också positiva över deras nya lokaler. Från vår sida känns det som att vi kommer fortsätta att utbilda personal via Additivt teknikcenter vid behov. Vi ska även titta på andra utbildningsinsatser, till exempel inom automation.

Till saken hör att Ljunghäll är delägare i teknikcentret i Hultsfred, som företaget tidigare anlitat för exempelvis gjutoperatörsutbildning.

– Målet är att personalen ska kompetensutvecklas och om våra anställda utvecklas och trivs på arbetsplatsen så får vi därigenom också ett bättre resultat.

undefined
Ett 20-tal anställda från Ljunghäll var på plats i Hultsfred i veckan för en utbildning på Additivt teknikcenter.

Therése Olsson berättar att Ljunghäll har svårt att hitta rätt kompetens från början. Därför måste företaget utbilda personalen på plats.

– Ansökningarna till industriprogrammet på Vimmerby gymnasium har till exempel gått ner jättemycket. Vi behöver som arbetsgivare inom industri utbilda vår personal mer än tidigare. Arbetet kräver också en annan kompetens rent tekniskt än vad det gjorde för kanske tio år sedan.

I dagsläget arbetar drygt 600 personer på företaget, varav cirka 500 är anställda och resten är inhyrda konsulter.

– Vi haft ett jättebra år 2023. Just nu är det en liten nedgång i produktionen, men vi är inte oroliga. Det brukar hända under våren hos oss, men vi tror att det kommer att vända om några månader, säger Therése Olsson.

– Just nu behöver vi inte göra nyanställningar i produktionen, men däremot har vi andra rekryteringar igång till andra befattningar utanför produktionen.

Många av Ljunghälls anställda pendlar till Södra Vi från andra kommuner.

– Vi har ett upptagningsområde som går ända från Kisa, Västervik och ner till Målilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!