Många diskussioner på digitalt fullmäktige

Det var 41 uppkopplade ledamöter som deltog i kommunfullmäktiges första sammanträde för året. Och det var en debattglad samling Hultsfredspolitiker.

Kommunfullmäktige sammanträdde i måndags. Men det var folktomt i salongen. Bara ordförande och vice ordförande var på plats. Alla andra satt hemma vid datorn.

Kommunfullmäktige sammanträdde i måndags. Men det var folktomt i salongen. Bara ordförande och vice ordförande var på plats. Alla andra satt hemma vid datorn.

Foto: Privat

Hultsfred2021-02-09 14:30

– Det blev mer livligt än jag hade räknat med, säger ordförande Anders Andersson (KD). Jag kunde räkna till 37 debattinlägg under kvällen.

En av punkterna som fick talarna att ställa sig i kö var Mattias Wärnsbergs (S) motion om att Hultsfred borde etablera en vänortsförbindelse med Israel, i akt och mening att motverka antisemitism.

I tidigare behandlingar har det blivit kalla handen för motionen som betraktades som ogenomförbar med tanke på pandemin. Men när kommunfullmäktige tog upp frågan vände vindarna.

Åke Nilsson (KD) uppskattade förslaget och gjorde ett litet tillägg, att frågan ska tas upp igen för välvillig behandling när pandemin är över, eller allra senast om två år.

Med det tillägget röstades motionen igenom, vilket Mattias Wärnsberg var ganska nöjd med.

Kommunfullmäktige vill helst se kraftigare restriktioner mot fyrverkerier. Men i nuläget saknas mandat för hårdare tag, det krävs ett riksdagsbeslut för den saken. Det framgick av diskussionerna kring en justering i den lokala ordningsstadgan, där kommunen kan stoppa fyrverkerier på allmän plats, men inte på privat mark.

Johan Svensson (M) poängterade att man inte har det mandatet, det måste till ett riksdagsbeslut för den saken.

Knektagårdens framtid orsakade också en del frågeställningar under kvällen. 

– Det fanns en kompakt majoritet bland ledamöterna om att anläggningen ska bli kvar i kommunens ägo och inte överlåtas till Hultsfreds Trygga Hem, säger Anders Andersson. Däremot påpekade Tommy Ejnarsson (V) att det saknades dokument i beslutsunderlaget.

Kommunala taxor väcker inte sällan reaktioner hos folk. Även hos fullmäktiges ledamöter. Exempelvis räknas brandskyddstaxan upp med 4,4 procent enligt ett avtal mellan sotarna och SKR. Något som fick Åke Bergh (M) att ta till orda. Han gjorde en jämförelse med vanliga löneökningar på cirka 2,8 procent och föreslog att kommunen ska skriva till SKR och höra sig för om motiveringen till höjningen. En rad talare i församlingen anslöt sig till den ståndpunkten.

Eva Svedberg (S) presenterade för en tid sedan en motion om en hundrastgård i Hultsfred. Den var nu uppe för behandling i fullmäktige. Beslutet blev att motionen överlämnas till Hultsfreds bostäder, för att ha i bakfickan den dag som hyreshusen i Stålhagen är borta. Ett svar som hon var ganska nöjd med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!