Företagen om Ukrainakrisen: "Vi avvaktar utvecklingen"

Vilka konsekvenser den ryska invasionen i Ukraina kommer att få för näringslivet i Hultsfred är än så länge osäkert. "Vi följer utvecklingen noga", säger Dan Nilsson, vd på IAC.

Händelserna i Ukraina skapar en del oro hos många företag i Hultsfreds kommun. Men i nuläget ser man ingen direkt påverkan.

Händelserna i Ukraina skapar en del oro hos många företag i Hultsfreds kommun. Men i nuläget ser man ingen direkt påverkan.

Foto: Charlotte Madestam/Olof Carlson

Hultsfred2022-02-24 15:10

– Vi har ingen verksamhet i Ukraina, säger han vidare. Däremot har vi en liten anläggning i Ryssland, i staden Ulyanovsk. Men hur den kommer att påverkas vet vi ännu inte. Vi får helt enkelt följa utvecklingen och se vilka vägar det tar.

En konsekvens som han ser i närtid är risken för ökade energikostnader. Vilket skulle slå direkt mot lönsamheten i företaget.

– Vi har ju sett tendenser till det tidigare i år. Och nu finns risken att det går åt fel håll igen.

Att oljepriset har ökat kan vara en fingervisning.

– Det är riktigt otäckt det som sker, säger Dan Nilsson. Så får inte ett land (Ryssland) bära sig åt mot ett annat.

Men totalt sett är det för tidigt att uttala sig om vilka konsekvenser det kan komma att få, tycker han. 

På Ikea i Hultsfred följer man också utvecklingen i öst med spänt intresse.

– Vi påverkas inte direkt, säger vd Klas Franzén. Men vi ingår ju i en stor koncern.

Det finns en uppenbar risk att andra verksamheter i koncernen påverkas, och det kan eventuellt i sin tur påverka Hultsfred. Men i nuläget ser han inte någon direkt påverkan.

Det kom att bli en chockartad nyhet som både Hultsfred och resten av världen vaknade till på torsdagsmorgonen. Även om det legat i luften ett tag. 

– Det är inget man vill ska bli vardag, säger Klas Franzén.

Även för Plannja i Järnforsen finns en viss oro för framtiden. 

– Vi håller tummarna för att våra kollegor i Ukraina inte ska råka illa ut, säger Lars Juntti, vd för Plannja. Vi kommer att följa utvecklingen noga. 

Han berättar att företagsgruppen har en anläggning i Ukraina. Och att fabriken i Järnforsen levererar en del takavvattningssystem dit.

– Men det är ingen stor marknad för oss. Det är inget vi står och faller med. 

Han berättar också att det finns ett visst mått av oro, inte bara för kriget i sig, utan också för de begränsningar som utlovade sanktioner mot Ryssland kan komma att medföra.

– Men vi kommer naturligtvis att vara lojala med vad som kommer, säger Lars Juntti.

Skulle kriget däremot sprida sig till andra länder i området kan det bli svårare för Järnforsenföretaget.

– Vi har ganska stora leveranser till Polen och Baltikum, säger Juntti. Men just nu ser vi ingen stor anledning till någon stor oro för att kriget ska spridas dit. Så i det korta perspektivet är vi ganska lugna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!