Hedersmedlemmen Maj-Britt har varit med sedan 92

Hedersmedlemmen Maj-Britt Sandstedt hyllades med både blommor och blader, när SPF-seniorerna i Hultsfreds kommun firade 40-årsjubileum.

Maj-Britt Sandstedt, hedersmedlem, uppvaktades lite extra vid jubileet av ordförande Håkan Hermansson. Hon har varit medlem sedan 1992.

Maj-Britt Sandstedt, hedersmedlem, uppvaktades lite extra vid jubileet av ordförande Håkan Hermansson. Hon har varit medlem sedan 1992.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-04-20 16:00

Maj-Britt Sandstedt har varit med i föreningen ända sedan 1992 och hon trivs utmärkt med det. Speciellt när mötena hålls på Valhall. Hon bor precis intill, bara på andra sidan torget.

– Då behövs ingen färdtjänst för att ta sig hit, konstaterade ordförande Håkan Hermansson.

Föreningens 40-årskalas på Valhall lockade 90-talet medlemmar som glatt tog plats vid borden, för att lyssna till tal, historik och sång. Det var en hel rad gratulanter som radade upp sig för att hylla föreningen. Exempelvis Sven-Erik Karlsson från distriktet och Per-Inge Pettersson från socialnämnden.

Håkan Hermanssons uppgift under jubileet var bland annat att dra en historik från starten och fram till nu. 

– Det började med en träff på dåvarande Gårdveda Hotell, kunde han berätta efter att ha tillbringat åtskilliga timmar med forskning i kommunarkivet. Initiativet kom från Gösta Dehlin på Vuxenskolan, som tillsammans med Valter Jansson i Blägda såg behovet av en ny förening. Till första ordförande valdes Erik Roth.

Pensionärsföreningar förknippas ofta med kaffekalas och boulespel, men det är långt ifrån hela sanningen, Håkan Hermansson gick igenom en omfattade aktivitet med grupper på flera orter. Men visst blev det kaffe på jubileet också. Gunborg Nilsson hade bakat tårtan.

En viktig del i föreningens verksamhet är att föra de äldres talan i olika frågor. Som till exempel genom pensionärsrådet. Frågor som engagerar är bland annat bedömningsambulansen.

– Varför fick vi inte behålla den, sa Håkan Hermansson.

Föreningen har också engagerat sig i en rad olika valfrågor, och även biblioteksflytten till Valhall 2016. 

För dagens sånginsats svarade Marlene Karlström, som gjorde inte mindre än två framträdanden under eftermiddagen. Med en paus för att släppa fram uppvaktningen.

SPF Seniorerna i Hultsfred har 662 medlemmar i dagsläget. 

– Det är många, konstaterade Håkan Hermansson, men vi har varit fler.

Han berättade att toppnoteringen är från 1995-96 där man hade 960 medlemmar.

– Så vi har tappat 300 sedan dess, konstaterar han. Men minskningen är något vi för jobba på framöver. 

Lagom till jubileet hade Blå hallen på Valhall dekorerats med mängder av bilder, tidningsurklipp och annat, för att visa upp en liten del av det som seniorerna jobbat med genom åren. Och det är inte lite.

Det var ett 90-tal medlemmar som bänkade sig kring borden för att vara med på jubileumsfesten på Valhall.
Det var ett 90-tal medlemmar som bänkade sig kring borden för att vara med på jubileumsfesten på Valhall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!