LISTA: Här är de mest förorenade områdena i Kalmar län

De före detta impregneringsverken i både Hultsfred och Södra Vi finns med i toppen av länsstyrelsens lista över de allvarligast förorenade områden som prioriteras högst i länet.

Industrimarken i Södra Vi, där det impregnerats ledningsstolpar och järnvägsslipers sen 1900-talets början, är kraftigt förorenad. De närmaste åren ska området saneras för drygt 72 miljoner kronor.

Industrimarken i Södra Vi, där det impregnerats ledningsstolpar och järnvägsslipers sen 1900-talets början, är kraftigt förorenad. De närmaste åren ska området saneras för drygt 72 miljoner kronor.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2022-01-04 12:00

På många platser runt om i länet och landet finns gifter kvar efter olika verksamheter och varje år tar Länsstyrelsen fram en lista som visar de områden som med anledning av föroreningar innebär störst risk för människors hälsa eller för miljön. 

Prioriteringslistan innehåller 48 objekt och målet är att minst en fjärdedel av områdena med riskklass 1 och 2 är åtgärdade till och med 2030. Enligt ett nationellt övergripande mål, som Kalmar län också gjort till sitt, ska alla områden med mycket stor risk vara åtgärdade senast år 2050.

1. Impregneringsverket, Hultsfred

2. Vassmolösa ångsåg, Kalmar

3. Kopparverket, Oskarshamn

4. Impregneringsverket Södra Vi, Vimmerby

5. Flygsfors glasbruk, Nybro

6. Rasslebygds avfallsdeponi, Emmaboda

7. Orrefors glasbruk, Nybro

8. Åfors glasbruk, Emmaboda

9. Helgenäs hamn, Västervik

10. Johansfors glasbruk, Emmaboda

Omnämnt i Länsstyrelsens underlag, utan inbördes ordning, finns också Nedsjön, Kvillsfors träindustri och Armaturfabriken i Hultsfreds kommun samt Ljunghälls, Åbe:s verkstäder, Ragn-sells, Wentzelholms glasbruk och Källenäs och Fågelhems sågverk i Vimmerby kommun.

Listan toppas av det gamla impregneringsverket i Hultsfred, där verksamhet bedrevs mellan 1943 och 1989. Området är kraftigt förorenat av i första hand arsenik och kreosot. Många åtgärder och utredningar har genomförts men det har visat sig att föroreningssituationen under grundvattenytan är mer komplex och omfattande än man trott. Man kommer att söka nya bidragsmedel för åren 2021 till 2023 och hoppas kunna påbörja åtgärder mot kreosotföroreningen under grundvattenytan tidigast år 2024.

På Impregneringsverket i Södra Vi, som finns på plats fyra på prioriteringslistan, har impregnering av virke pågått sedan början av 1940-talet. En huvudstudie som blev klar år 2015 visar att uppskattningsvis nio ton arsenik och nio ton PAH, polyaromatiska kolväten, ett ämne som ökar risken för cancer, då fanns i marken i området. För ett år sedan beräknade man kostnaden för saneringen till drygt 72 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!