Naggade lite i kanten på snöröjningsbudgeten

Näst intill en decimeter snö föll över Hultsfredstrakten under natten till onsdagen. Det satte fart på ÖSK, som drog igång lilla snösvängen.

Lilla snösvängen drogs igång på onsdagsmorgonen, sedan det fallit nästan en decimeter under natten. Gångbanor, cykelvägar, trottoarer och andra prioriterade ytor plogades.

Lilla snösvängen drogs igång på onsdagsmorgonen, sedan det fallit nästan en decimeter under natten. Gångbanor, cykelvägar, trottoarer och andra prioriterade ytor plogades.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-02-23 12:05

Med utlovade plusgrader och eventuellt regn fram på eftermiddagen i sikte, valde driftschefen Mikael Nilsson att ha is i magen, och snöröjningen som sattes in fokuserade på gångbanor, cykelvägar och andra prioriterade ytor. 

Bilisterna fick klara sig bäst de kunde i snöslasket på gatorna.

Det var dock inte i första hand av ekonomiska skäl som det fick bli den lilla snösvängen, utan mer av praktiska. Att låta naturen hjälpa till. Och under onsdagsförmiddagen smälte mycket av snön bort också. 

Precis som beräknat var. 

– Men vi kommer att hålla ett öga på det, säger Mikael Nilsson och det kan bli att vi får tänka om, ifall det skulle frysa till fram på kvällen.

Vid årsskiftet fick ÖSK nya pengar till snöröjning. Drygt 6,2 miljoner finns i budgeten för Hultsfreds kommun och det här snöfallet gjorde inga djupare spår i plånboken.

– Det var nog det första rejäla snöfallet vi haft i år, säger Mikael Nilsson.

–  De stora insatserna så här långt den här vintern gjorde vi före årsskiftet.

Och då föll kostnaden på fjolårets budget.

– Men även då klarade vi budgeten, säger Mikael Nilsson, det blev cirka 800 000 kronor kvar. Som man dock inte fick behålla utan de gick tillbaka till kommunen.

I år finns det som sagt nya pengar, 6,2 miljoner drygt, avsatta för vinterväghållningen i Hultsfreds kommun.

– Men de pengarna är inte bara för snöröjning, säger Mikael Nilsson, de ska också räcka till både sandning och sopning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om