Vigselförrättaren Lena viger flest par i hela kommunen

Lena Hasting är den som viger flest i Hultsfreds kommun. Hon ser sitt uppdrag som ett hedersuppdrag och under förra året höll hon i 11 vigslar.

Lena Hasting är en av fem borgerliga vigselförrättare i Hultsfred. "Ett hedersuppdrag" tycker hon.

Lena Hasting är en av fem borgerliga vigselförrättare i Hultsfred. "Ett hedersuppdrag" tycker hon.

Foto: Olof Carlson/Dennis Petersson

Hultsfred2022-10-31 05:00

"Det är ett hedersuppdrag. Jag är väldigt stolt över att få vara med i de här ögonblicken som är så viktiga för människorna." Det säger Lena Hasting som är en av fem borgerliga vigselförrättare i Hultsfreds kommun. Och hon är den som enligt statistiken från kommunen haft flest vigslar, både i år och förra året.

– Jag är stolt över att få det uppdraget. Jag gläds att få vara med, säger hon.

Förra året hade Lena Hasting 11 av totalt 22 vigslar, och det mitt under pandemin. Så 2021 blev ett lite annorlunda år.

– Så gott som alla vigslarna var utomhus under pandemin, berättar Lena Hasting.

– Oftast platser som betyder något speciellt för brudparet. Det kan vara i trädgården, hembygdsparken, vid sjön eller någon annanstans som de har valt ut. Men det finns också de som vill göra det i tysthet och då har vi vigseln på kommunkontoret. Oftast i sessionssalen. En ceremoni i all tysthet och sedan kanske de hittar på något vid ett annat tillfälle, säger hon.

Det är brudparet som bestämmer och de brukar välja plats med omsorg.

– I bland kan det också bli en överraskning. Det är inte alltid som de inbjudna gästerna vet vad som ska hända.

Under 2020, när pandemin rasade som värst, märktes en tydlig nedgång i antalet vigslar. Men under förra året blev det 11 tillfällen för Lena Hasting.

– Och det blir minst lika många i år, säger hon och kontrollerar i sin pärm. Jag har en vigsel till i nästa vecka.

Lena Hasting blev glad när hon fick frågan om hon ville bli borgerlig vigselförrättare. Det är drygt fyra år sedan nu, hon fick frågan efter valet 2018 och blev godkänd av länsstyrelsen.

– Första vigseln hade jag i februari 2019, säger Lena Hasting, som också är andre vice ordförande i kommunfullmäktige. Det kändes som ett förtroende bara att få frågan.

Sedan länge är det praxis att man ska ha en tyngre post i kommunen, för att komma i fråga som kommunalt utsedd vigselförrättare.

– Sedan ska man genomföra ett godkänt kunskapsprov innan man får börja, säger Lena Hasting. Det är länsstyrelsen som håller i det.

Förutom Lena Hasting är även kommunalrådet Lars Rosander, Tomas Söreling andre vice ordförande i kommunstyrelsen, Per-Inge Pettersson ordförande i socialnämnden och Helena Grybäck Svensson, vd i Hultsfreds bostäder, utsedda av kommunfullmäktige till det här uppdraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!