Låst dörr: Så har verksamheten påverkats

Antalet låntagare på biblioteket i Hultsfred har ökat - trots låst dörr. Nu förbereds för att öppna igen.

Hampus Eriksson kan glädjas åt ett ökat intresse för bibliotekets digitala tjänster. Även antalet låntagare har ökat sedan man stängde i november. "Vi har nog delat ut omkring 500 bokkassar", säger han.

Hampus Eriksson kan glädjas åt ett ökat intresse för bibliotekets digitala tjänster. Även antalet låntagare har ökat sedan man stängde i november. "Vi har nog delat ut omkring 500 bokkassar", säger han.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-01-28 16:00

Biblioteken i Hultsfred och Virserum har varit stängda sedan i november, som en följd av Folkhälsomyndigheten och regionens skärpta råd för kommunens verksamhet.

Förvisso låst dörr, men verksamheten har på inga sätt varit nedstängd, understryker kultur- och fritidschef Tommy Svensson Pöder.

– I det tuffa och ofriska som varit, har vi lyckats hitta lösningar för att nå låntagarna, säger han. Det har gjorts med bravur.

Så här har biblioteken löst coronasäker utlåningen:

  Spunnit vidare på servicen "boken kommer", där personalen åker hem med böcker till de låntagare som inte kan ta sig till biblioteket på grund av exempelvis ett funktionshinder.

– Vi införde take away, som egentligen är samma service, men vi sätter inga begränsningar utan vem som vill kan nyttja den, säger bibliotekarie Hampus Eriksson.

  Man har också slopat begränsningarna på hur många böcker och filmer i det digitala utbudet man får låna per vecka. Nu har det varit helt fritt.

Förändringar som låntagarna uppskattat, visar statistiken. Nyttjandet och antalet låntagare av e-ljudböcker, e-böcker och streamingtjänster har ökat med ungefär 20 procent.

Även antalet låntagare av böcker har ökat, hur mycket finns däremot ingen statistik på.

– Vi har nog delat ut omkring 500 bokkassar. Däremot har inte antalet utlånade böcker ökat. Förklaringen är att det lätt blir spontanlån, när man går runt själv bland hyllorna. Nu har folk ringt eller mailat in sina önskemål och vi har plockat ihop böckerna åt dem. Då blir det så att säga inget extra, säger Eriksson.

Tror du att det är en trend som kommer hålla i sig?

– Jag tror att pandemin lett till att föräldrar och barn läst mer tillsammans och att det ökat intresset för läsning som en följd av det. Om det får fortsatt effekt är jättesvårt att säga, men jag hoppas förstås.

Kommunen jobbar nu för att kunna öppna biblioteken igen, med respekt för att det ska ske tryggt för både medarbetare och folket som kommer.

Finns det någon tidsplan?

– Vi har inte diskuterat färdigt kring ett startdatum. Det vi har gjort är att starta en process för en möjlig öppning, säger Tommy Svensson Pöder.

– Vi ska vara väl förberedda och sätta en maxgräns för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Karta: Hultsfreds bibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!