Lagar och regler riskerar hamna i konflikt

Coronaregler och kommunallagen riskerar att komma att ställas mot varandra, när kommunfullmäktige har möte nu i maj.

Det blir kommunfullmäktige i slutet på maj månad. Presidiet har beslutat att det kan hållas, säger ordförande Anders Andersson.

Det blir kommunfullmäktige i slutet på maj månad. Presidiet har beslutat att det kan hållas, säger ordförande Anders Andersson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-05-08 21:00

På dagordningen finns frågan om kommunens årsberättelse och då säger lagen att allmänheten ska ha tillfälle att ställa frågor. Samtidigt som smittskyddsreglerna säger att maximalt 50 personer får vara i lokalen samtidigt.

– Jag kommer att hålla på reglerna, säger ordförande Anders Andersson (KD) som läst på i kommunallagen, Jag kan inte stänga någon ute, men är det så många som vill fråga kommer jag släppa in några i taget.

– Vi i presidiet har också bestämt att öppna möjligheten att skicka in sina frågor via mejl, säger Anders Andersson, som på det viset hoppas kunna minska risken. Senast fredagen innan vill vi ha frågorna.

I ärlighetens namn är den nog inte så stort att det blir mer än 50 personer under kvällen. Kommunfullmäktige har bantats till 29 ledamöter, enligt en överenskommelse mellan de olika partigrupperna. 

Presidiet har också tagit formellt beslut om att majmötet ska hållas som planerat, coronatider till trots.

– Allt kan inte skjutas upp till i juni, säger Anders Andersson, nu har vi 25 punkter på dagordningen. Dels nya ärenden, men också sådana som inte togs upp i mars och april.

Precis som senast det begav sig kommer mötet att hållas i biosalongen på Valhall, där de 29 ledamöterna kan sprida ut sig på smittosäkra avstånd från varandra. 

– Det kommer också att vara möjligt för ledamöterna att tjänstgöra digitalt, säger Andersson, att vara med på mötet via sin "padda" och även synas i bild på storbildsskärmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!