Kulturmiljoner betalar nota för vildbin

Med ett bidrag på 1,8 miljoner kronor från Kulturrådet, kunde biblioteken satsa extra på barnen. "Häng på bibblan" är ett förverkligat projekt.

Så många som uppemot 35 barn har hängt på bibblan under våren, för att ta del av boktips och pyssla. Den 12 juni avslutas säsongen med boktips och tårta.

Så många som uppemot 35 barn har hängt på bibblan under våren, för att ta del av boktips och pyssla. Den 12 juni avslutas säsongen med boktips och tårta.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-06-06 08:00

Aktiviteten "Häng på bibblan" har vuxit fram ur en tanke som barnbibliotekarie Karolina Stenström haft under många år.

– Min förhoppning är att barn mellan sex och tolv år ska känna sig välkomna hit till biblioteket även på fritiden, många av dem kanske annars bara går hit med skolan, säger hon.

När Kulturrådet i höstas fördelade de första av 70 miljoner, under rubriken "Stärkta bibliotek" fick biblioteken i Hultsfred och Virserum, i partnerskap med Högsby, hela 1,8 miljoner kronor. Det firades med stort tårtkalas och gav efterlängtade möjligheter att satsa extra på barn och nysvenskar.

Efter att ha testat lite på prov förra sommarlovet kunde Häng på bibblan förverkligats under våren.

– Vi börjar med boktips, sedan har vi alltid någon form av skapande aktivitet. Vi har bland annat gjort ett tåg med flera vagnar utifrån barnens favoritbok, testat graffiti, haft slöjdcafé och spelat teater på svenska och arabiska. Vi har ett tema, men jag tycker det är jätteviktigt med det fria skapandet som man kanske inte alltid hinner med annars.

Nyligen byggde man insektshotell, för att ta ansvar för miljön.

– Det behövs, våra viktiga kära insekter minskar ju, så då vill vi hjälpa dem på traven så de har någonstans att bo, säger Karolina Stenström. Temat passade dessutom bra, för i onsdags skapade vi med inspiration av blommor under en workshop i samarbete med Virserums Konsthall. Det blev en bra koppling – har vi inga insekter blir det inga blommor.

Alva Phalén hade direkt en idé.

– Hemma har jag ett träd, som det sticker ut en bra gren ifrån, där ska jag hänga mitt insektshotell, säger hon.

– Hos mig, på min balkong bor det mycket nyckelpigor, de kan flytta in i mitt hotell, säger Ines Nilsson.

Kan vi förvänta oss en fortsättning?

– Vi har fått pengar för ett år, så hösten är redan klar, säger Karolina Stenström. Så hoppas vi få mer pengar av Kulturrådet i nästa omgång, så vi kan göra ett år till. För uppslutningen har varit jättelyckad med 35-talet barn varje gång.

Har det gett några fler vinster än glada, kreativa barn?

– Ja, vi har märkt att de lånar böcker på eget initiativ, på fritiden. Det är precis det vi vill, att skapa ett intresse för biblioteket, böcker och att läsa bland unga och de får gärna ta tid på sig så vi hinner prata om boktips.

Av vanlig vass byggde Ines Nilsson och hennes kamrater insektshotell. "I mitt hoppas jag nyckelpigorna ska flytta in".
Av vanlig vass byggde Ines Nilsson och hennes kamrater insektshotell. "I mitt hoppas jag nyckelpigorna ska flytta in".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!