Krögare satsar på helgöppet och hantverksfrukost

Stefan Johanssons raggmunkar och pannbiffar har gått hem bland lunchgästerna i Hultsfred. Efter en lyckad start för Restaurang Mat satsar krögaren nu på helgöppet, kvällsbokningar och hantverksfrukost.

"Man försöker att hålla sig till sådant som man vet att folk tycker om", säger Stefan Johansson som stekte rårakor på premiärdagen i oktober.

"Man försöker att hålla sig till sådant som man vet att folk tycker om", säger Stefan Johansson som stekte rårakor på premiärdagen i oktober.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2025-01-06 20:00

Nyheten i korthet

  • Stefan Johansson, ägare till Restaurang Mat i Hultsfred, planerar att utöka verksamheten efter en framgångsrik start.
  • Han har ansökt om alkoholtillstånd och planerar att öppna restaurangen en helg i månaden, samt erbjuda privata middagar.
  • Trots vinterkylan ser Johansson redan fram emot våren då han planerar att öppna uteserveringen.

Turerna var många innan restaurangen kunde slå upp portarna i mitten av oktober – ett år senare än planerat.

– Jag kan inte vänta hur länge som helst, sa Stefan Johansson uppgivet när Vimmerby Tidning träffade honom drygt en vecka före premiären.

Krögaren är desto nöjdare när han sammanfattar de första månaderna för verksamheten.

– Det har varit jättebra. Det var jätteskönt att komma igång och sedan har vi fått väldigt bra respons, säger Stefan Johansson nu.

undefined
Restaurang Mat, som öppnade den 16 oktober förra året, ligger i utkanten av handelsområdet Knekten.

Hur många matgäster brukar ni ha en vanlig dag?

– Det varierar lite grann. Det är lite mer än vad jag hade hoppats på till att börja med i alla fall. Det är alltid svårt att komma igång.

Varför tror du att så många har valt att besöka er?

– Förhoppningsvis tycker de att det är trevligt. Det vart en väldigt fin restaurang. Sedan försöker vi att laga god mat, och ännu bättre ska det bli.

Vilken maträtt är mest populär?

– Pannbiffar och raggmunk är det som folk tycker om.

Under den första tiden har restaurangen försökt ha raggmunk som dagens rätt en gång i veckan, på tisdagar, och tanken är att man ska fortsätta med det.

Är det också på tisdagar ni har flest gäster?

– Nej, det kan variera. När man minst anar det så blir det en jättebra dag. Det är skönt att man aldrig riktigt vet. Då är det lite spännande.

undefined
"Det vart en väldigt fin restaurang", säger Stefan Johansson som är nöjd både med lokalerna och tillströmningen av lunchgäster.

Har ni tagit lunchgäster från de andra restaurangerna i Hultsfred?

– Det har jag ingen aning om, men jag hoppas att det blir tvärtom, att folk går ut mera när det finns mer att välja på. Målsättningen är inte att ta folk, utan att fler förstår hur smidigt det är att äta lunch ute och vilken prisvärd mat det är.

Stefan Johansson tar 129 kronor för dagens rätt och planerar inte att höja priset i nuläget.

– Nej, det har inte varit några generella prisökningar. Jag har sett att någonting har gått upp, men det blir på enskilda rätter i så fall. "Dagens" kommer jag att försöka hålla på 129 så länge det går.

Har du fått några reaktioner från folk som tycker att priset är för högt?

– Nej, absolut inte. Det är svårt att säga att det är för högt pris. Man skulle önska att allting var billigare, men alla vet ju vad det kostar att handla mat i affären. Jag handlar inte mycket billigare. Energipriserna är inte snälla mot oss heller.

Stefan Johansson har flera nyheter på gång i restaurangen, bland annat har han sökt alkoholtillstånd.

– Jag ska försöka ha öppet någon helg i månaden till att börja med. Sedan ska jag jobba mer mot kvällsbeställningar och privata middagar också. Det är lite lättare när man kan erbjuda fullt sortiment med lättdryck och alkohol.

undefined
Hantverksfrukost kommer att serveras på fredagar.

Han planerar även att börja med hantverksfrukost på fredagar, alltså lite rejälare frukost med varm mat.

– Det är en del som har frågat efter det, så jag tänkte att jag måste prova, säger han och betonar att alla är välkomna att äta frukost på fredagar, inte bara hantverkare.

Kommer du att anställa fler personer?

– Inte till att börja med, men jag kommer nog att behöva några som kan hoppa in lite extra sedan, säger Stefan Johansson som i dagsläget har två anställda.

Även om den kan kännas avlägsen just nu ser han också fram emot våren.

– Då kommer uteserveringen att användas.

När tror du att ni kan öppna uteserveringen?

– Så fort vädret tillåter, dock inte för tidigt. Jag hoppas på april. Det får inte vara snö.

undefined
Uteserveringen ska komma till användning till våren. "Det kan bli fina dagar i april", säger Stefan Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!