Kriget i Ukraina skapar oro – anordnar informationsdag

Rysslands invasion av Ukraina gjorde att kriget plötsligt kom väldigt nära. Och det i sin tur skapar oro i samhället. Något som både Håkan Hermansson i SPF och Lena Hasting i PRO märkt av.

Invasionen i Ukraina gjorde att kriget kom nära. Det skapar en oro i samhället. Håkan Hermansson och Lena Hasting, ordförande i SPF, respektive PRO gör gemensam sak för att räta ut frågetecknen.

Invasionen i Ukraina gjorde att kriget kom nära. Det skapar en oro i samhället. Håkan Hermansson och Lena Hasting, ordförande i SPF, respektive PRO gör gemensam sak för att räta ut frågetecknen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-05-03 14:00

En ökad kunskap tros vara lösningen, det skapar trygghet och dämpar oron i leden. Nu tar föreningarna ett gemensamt grepp för att räta ut en hel del frågetecken. Vad händer i vår kommun, vad händer med sjukvården om det blir kris, och hemtjänsten, hur blir det med den? Och vad betyder Totalförsvaret och vad är det? Det är några av programpunkterna för dagen. En hel lång rad experter har bjudits in och på onsdag i nästa vecka ordnas en eftermiddag på Rock City för att sprida kunskap kring en eventuell kris i samhället.

En punkt under informationsdagen handlar också om vem man kan lita på? I vårt informationssamhälle är det ingen direkt brist på information. Och det lär inte minska om det blir kris. Frågan är bara hur pass pålitlig informationen är. För desinformationen lär också öka.

Onsdagen kommer också att handla en del om vad som förväntas av den enskilde i händelse av kris. Om att man ska försöka klara sig själv i sju dagar, ha en krislåda packad med konserverver, vevradio och annat. Vidare kommer Röda Korset att medverka, flera studieförbund, företrädare för kommunen och så vidare.

Planeringen för informationsdagen började redan för ett par år sedan, men då var det pandemin som var i fokus. Men sen kom kriget i Ukraina.

– Så då bytte vi bara spår, säger Lena Hasting som är ordförande i PRO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!