Annorlunda metod ger jobb istället för bidrag

Ett jobb i kommunen i stället för försörjningsstöd. "Det ger så mycket positivt åt individen och samtidigt får vi ett jobb utfört"

"Vi är kanske inte unika men vi ligger i framkant" säger Robert Andersson och förklarar arbetsmetoderna som hjälpt över 50 personer till jobb.

"Vi är kanske inte unika men vi ligger i framkant" säger Robert Andersson och förklarar arbetsmetoderna som hjälpt över 50 personer till jobb.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-11-21 12:00

Det säger Robert Andersson, chef på arbets- och integrationsenheten, som sedan några år jobbar efter en annorlunda modell.

– Tanken bakom metoden är att använda pengarna för att betala ut lön, hellre än försörjningsstöd, fortsätter han.

– Det ger så mycket positivt till individen att komma ut i jobb. Samtidigt som vi får en uppgift utförd. Och individen får in en fot på arbetsmarknaden.

Det har visat sig vara en framgångsrik väg att gå. Så här långt har man kunnat hjälpa över 100 personer in på arbetsmarknaden, 50 av dem från socialbidrag.

undefined
Metoden innebär att man ordnar fram anställning inom den kommunala verksamheten. Det är vanligt att det blir inom vården, där det behövs personal ofta.

Hultsfred var tidigt ute med att införa den här arbetsmodellen för några år sedan och sedan dess har man utvecklat och förfinat metoden ytterligare.

– Jag vill inte säga att vi är unika, säger Robert Andersson, men vi ligger i framkant. Flera kommuner i närområdet, bland annat Västervik har hört av sig och vill ta efter.

Metoden går ut på att enheten ordnar fram en anställning åt den enskilde, företrädesvis någonstans inom den kommunala verksamheten. Vården exempelvis.

– Där behövs det alltid folk, säger Robert Andersson. Vi ser insatsen på lång sikt och vår tanke är att det här jobbet ska väcka ett intresse att söka en utbildning till exempelvis undersköterska. Ett annat sätt vi kan hjälpa till med, är körkort. Har man inget jobb finns det inga pengar att ta ett körkort. Och utan det är det svårt att få jobb.

– Där har vi möjlighet att gå in och hjälpa till med teoridelen, säger Andersson.

undefined
Arbets- och integrationsenheten på Hultsfreds kommun har möjlighet att hjälpa till med teoridelen av körkortet. "Har man inget jobb finns det inga pengar att ta ett körkort. Och utan det är det svårt att få jobb"

Han berättar också att samarbetet är nära mellan den egna enheten, socialförvaltningens handläggare och vuxenutbildningen. En treenighet som har stora möjligheter att hjälpa till.

– Processen bygger på en individuell utvecklingsplan, säger Robert Andersson. 

Det handlar om att se vad personen behöver, för att komma vidare, att skaffa sig en anställning. Som till exempel extra språkträning, där kommer Vuxenutbildningen i bilden. 

För att komma ifråga för den här hjälpen krävs ett längre beroende av försörjningsstöd. Minst sex månader.

– Först får man försöka ordna ett jobb på egen hand. Men om det inte lyckas, kommer vi in i bilden, säger Robert Andersson.

En annan viktig del i det här arbetet är att arbeta förebyggande, att undvika att individen hamnar i en situation som kräver försörjningsstöd.

– Om vi ser att det är på väg åt det hållet kan vi vidta åtgärder, säger Robert Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!