Köper du stöldgods? – Här är tecknen att leta efter

4 315 inbrott i fritidshus, 33 procent ökning av elcykelstölder i år, åtta båtstölder om dagen i september. Statistik från Stöldskyddsföreningen är skrämmande. Men vart tar allt stöldgods vägen?

En bilaffär kan slå slint fullständigt, berättar kommunpolis Håkan Karlsson. En man från Norrland blev utan både bil och pengar sedan det visat sig att bilen han köpte var stulen.

En bilaffär kan slå slint fullständigt, berättar kommunpolis Håkan Karlsson. En man från Norrland blev utan både bil och pengar sedan det visat sig att bilen han köpte var stulen.

Foto: Carina Bergius

Hultsfred2021-11-20 16:00

En hel del av det hittar ut på nätet, till olika köp- och säljsajter. Men frågan är om vi är väl blåögda när det gäller att köpa begagnade prylar. Att hävda att man köpt varan i god tro håller inte längre. Det begreppet skrotades i lagstiftningen redan 2003. Nu är det köparens ansvar att kolla.

– Är det ett uppenbart för lågt pris på varan, finns till och med risk att köparen blir misstänkt för häleribrott, säger Håkan Karlsson, kommunpolis i Vimmerby Hultsfred.

"God tro-begreppet" togs bort redan 2003, för att försvåra för häleri. Men det är något som gått väldigt många förbi.

I normalfallet när en stulen vara hittas, får den ursprungliga ägaren tillbaka den. Håkan Karlsson berättar om en bilaffär som gick över styr för några år sedan. 

– Det var en man från Vimmerby som lade ut sin bil till salu på nätet, berättar Håkan Karlsson. Det kom en köpare från Norrköping och köpte den.

Dagarna gick men inte dök det upp några pengar. Så säljaren gick till polisen.

– Det måste varit ungefär samtidigt som jag satt och skrev in anmälan som bilen kom ut på blocket igen, säger Håkan Karlsson. Mannen från Norrköping lade ut den. En man från Norrland tog tåget ner 100 mil för att titta på bilen.

Det blev affär och köparen körde hem.

– Först då upptäckte han att den var efterlyst, säger Håkan Karlsson.

Ärendet klarades upp, och den ursprunglige ägaren fick tillbaka sin bil. Norrlänningen blev sittande med Svarte Petter, utan vare sig bil eller pengar. 

– Han borde ha kollat upp bilen lite närmare innan han köpte den, säger Håkan Karlsson. 

Stöldskyddsföreningens tips för att undvika köpa stöldgods:

• Priset: Om varan är ovanligt billig, är det en varningssignal. Om något verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen inte det.

• Betalningen: Om säljaren inte vill ta emot Swish eller banköverföring utan kräver kontanter är det en varningssignal.

• Kvitto: Be att få originalkvitto, garantibevis eller andra originaldokument på varan. 

• Köpa moped: Kontrollera att ramnummer finns och att det stämmer överens med typintyget som ska följa med i affären.

• Plats för affären: Om säljaren bestämmer en mötesplats ute på stan är en varningssignal. Hen kanske inte vill visa var hen bor.

• Legitimation: Både köpare och säljare bör vara beredda att visa legitimation, för ömsesidig trygghets skull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!